Starea invatamantului romanesc

septembrie 25, 2012

Sistemul de invatamant pe care Romania democratica l-a mostenit in 1989 era un sistem adaptat realitatilor statului socialist. in anii care au urmat, tara a trecut prin prefaceri profunde, atat politic, cat si economic. Economia de piata si integrarea internationala au devenit caracteristici si determinanti majori ai vietii economice din Romania.

Guvernele care s-au succedat la putere din 1989 si pana astazi au realizat o serie de reforme ale sistemului de invatamant. Nu in cateva randuri, o modificare initiata de un guvern a fost anulata de urmatorul guvern. Cei afectati direct de aceasta indecizie si instabilitate au fost, evident, elevii. Privite astazi in perspectiva, seria de asa-zise reforme ale invatamantului par sa fi fost mai degraba ambitii experimentale ale ministrilor de resort ai vremii, realizate pe spatele elevilor si al parintilor. Generatii de elevi au intrat in scoala, nestiind cand si cum o vor absolvi.

In timp ce preocuparea guvernelor si ministrilor a fost restructurarea invatamantului in forma sa, s-a acordat prea putina atentie fondului. in timp ce sistemul din 1989 corespundea realitatilor economice de atunci, sistemul actual, cu disciplinele care sunt predate, nu a tinut pasul cu evolutia economiei nationale si internationale. invatamantul romanesc a ajuns sa fie incarcat cu materii depasite si cu un volum exagerat de informatii impins spre clase tot mai mici. Tot acest balast are ca rezultat incapacitatea elevilor, inca din clasele primare, de asimilare a informatiilor nepotrivite pentru dezvoltarea lor intelectuala si cognitiva, iar aceasta rupere de ritm care survine timpuriu conduce la rezultate slabe la examenele de capacitate si bacalaureat. Rezultatele examenului de bacalaureat de anul acesta, si nu numai, sunt dovada rupturii aproape complete dintre elevi si materialul informational care le este predat. Cei ce pierd sunt elevii si absolventii, care nu se pot intoarce in scoala pentru inca o incercare de a asimila acel material educational neadecvat. in felul acesta, generatii intregi de elevi sunt jertfite din cauza incapacitatii conducatorilor de a crea un sistem adecvat, dar si pentru a se pastra in sistem o serie de catedre si discipline care nu mai au nicio justificare astazi. Absolventii sunt pierduti din punct de vedere economic, pentru ca falsa pregatire pe care le-a asigurat-o sistemul le face imposibila conectarea la economia tarii si gasirea unui loc de munca adecvat. La randul lor, parintii au o povara in plus – aceea de a-si intretine copiii deveniti adulti si someri. in dreptul sau, Statul risipeste resurse materiale si financiare pe un sistem ineficient, care nu ii intoarce ulterior ajutorul, sub forma de contributie la viata economica, ci il impovareaza si mai mult pe partea de asistenta sociala. Aceasta, in timp ce mentalitatea etatist-socialista predominanta in sistem refuza sa legifereze scolirea acasa a copiilor (homeschooling-ul) care, in toate tarile in care se practica, asigura rezultate academice superioare celor din sistemul public.

Facem un apel catre toti factorii politici si academici implicati in gestionarea sistemului romanesc de invatamant sa trateze cu atentia cuvenita acest domeniu esential pentru tinerele generatii si pentru viitorul Romaniei. Sistemul romanesc de invatamant are nevoie de o reforma reala, profunda, tinandu-se cont de realitatile economice si geopolitice ale secolului XXI. Evident, pentru o asemenea reforma este nevoie de oameni de decizie cu viziune pe termen mediu si lung, capabili sa inteleaga necesitatile de azi si de maine ale Romaniei si nu numai. Diletantismul care a caracterizat schimbarile de pana acum ale invatamantului romanesc trebuie sa inceteze. Avem nevoie de fauritori ai unui nou sistem de invatamant, asa cum am avut la inceputul secolului XX intr-un Lazar sau Hasdeu, care sa puna bazele unui sistem adaptat Romaniei de azi si de maine.

Alianta Familiilor din Romania
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro