Seceta scoate la iveala o comoara ascunsa timp de 400 de ani

septembrie 18, 2012

Un transport imens de lucrari de arta din marmura, scufundat cu secole in urma in raul polonez Vistula, a reaparut dupa seceta din aceasta vara care a dus nivelul raului la un minim istoric. Lucrarile erau acoperite cu noroi in partea inferioara a albiei raului, anunta Reuters.

Dupa primele cercetari, arheologii spun ca este vorba de o comoara pe care au capturat-o invadatorii suedezi din visteria conducatorilor Poloniei din secolul al XVII-lea. Suedezii au incarcat comoara pe barje pentru a o duce catre tara lor dar, din nefericire pentru invadatori, tot ceea ce capturasera a ajuns pe fundul raului Vistula.

Arheologii stiau despre existenta comorii dar, scoaterea la suprafata era o operatiune destul de anevoioasa datorita adancimii pe care raul o are in acea zona. Piesele din marmura reprezinta coloane, fantani, statui si o serie de alte obiecte folosite la decorarea palatelor poloneze, iar acum, desi sunt acoperite de un strat de noroi, pot fi scoase cu usurinta la suprafata.

Pe langa piesele din marmura, seceta a mai scos la iveala relicve ale istoriei sangeroase a Varsoviei din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In acea perioada, capitala Poloniei era ocupata de catre Germania nazista, populatia evreiasca a fost eliminata, dupa care Armata Rosie a Rusiei a venit pentru a-si impune propriile reguli.

Vistula ascundea si o serie de artefacte evreiesti pe care arheologii le-au dat Institutului Evreiesc de Istorie.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro