Sa lamurim profesionist si problema datoriei totale a romanilor: 4.640 euro loc, cel mai mic nivel in randul statelor membre UE

ianuarie 15, 2013

Polonia a angajat o datorie externa de peste 1,5 ori mai mare decat a Romaniei, in timp ce Ungaria are o datorie externa cu aproape 40% mai ridicata fata de cea a tarii noastre. Desi in crestere, Romania are cea mai mica valoare a datoriei externe pe locuitor (4.640 euro/loc, fata de 5.100 euro/loc in Bulgaria sau 7.060 euro/loc in Polonia) intre statele membre ale UE.

TABEL 1

Datoria externa totala a Romaniei a atins 99,15 miliarde euro in luna octombrie 2012, cu 1,2 miliarde euro mai mult decat inregistram anul trecut in aceeasi perioada.

Datoria externa pe termen mediu si lung reprezinta cea mai mare parte a datoriei externe totale si se ridica la 77,6 mld. euro. Fata de luna octombrie a anului precedent, a crescut cu 2,8 miliarde euro.

Din aceasta, datoria publica pe termen mediu si lung se ridica la 23 miliarde euro. Valoarea insumeaza datoria publica directa si datoria public garantata pe termen mediu si lung.

Cea mai mare parte a datoriei pe termen mediu si lung este angajata de sectorul privat. În luna octombrie 2012, valoarea sa a atins 37,4 miliarde euro, adica 48,2% din datoria pe termen mediu si lung. Datoria privata este suportata strict de cei care au contractat-o si nu antreneaza obligatii pentru stat decat in situatii exceptionale (de pilda, cazurile de salvare a sistemului bancar).

Depozitele pe termen mediu si lung ale nerezidentilor s-au diminuat pe parcursul anului 2012, astfel ca de la maximul inregistrat in decembrie 2011 de aproape 8,5 miliarde euro, depozitele au ajuns la 7,6 miliarde euro in luna octombrie. La momentul actual reprezinta 7,7% din datoria externa totala.

Imprumuturile angajate de la FMI care intra in rezerva BNR sunt parte componenta a datoriei externe totale. Valoarea acestora se ridica la 9,6 miliarde euro in luna septembrie a anului trecut, fata de 5,7 miliarde euro la sfarsitul anului 2009.
Datoria pe termen scurt reprezinta putin peste o cincime (21,8%) din valoarea datoriei externe totale, adica 21,6 miliarde euro in luna octombrie 2012.

Decalajul dintre ritmul de crestere a datoriei externe si a PIB-ului s-a ingustat substantial, dupa cum indica dinamica anuala (Grafic 1).

GRAFIC 1

Serviciul datoriei externe, adica platile de efectuat in anul 2012 pentru achitarea ratelor scadente, a dobanzilor si a altor cheltuieli aferente imprumuturilor externe, s-au ridicat la 40,48 miliarde euro in octombrie 2012. Serviciul datoriei externe a atins maximul de 49 miliarde euro in anul 2009, dupa care s-a inscris pe un trend descendent (Grafic 2).

GRAFIC 2

Rezervele internationale ale Romaniei, reprezentand atat valute, cat si aur, au fost de 36,2 miliarde euro la sfarsitul lunii octombrie 2012, capabile sa acopere serviciul datoriei externe. Volumul rezervelor internationale ale Romaniei acoperea 7,3 luni de importuri de bunuri si servicii la sfarsitul lunii aceleiasi luni. Ultimele informatii ale BNR indica o scadere usoara a volumului rezervelor internationala cu 0,8 miliarde euro, astfel ca la sfarsitul anului 2012 valoarea lor se situa la 35,4 miliarde euro.

Andreea PAUL,
Deputat de Tara Oasului, Satu Mare
Comisia de Buget-Finante

 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro