Referendumul pentru Rosia Montana - instrument politic cu miza electorala

octombrie 24, 2012

 In urma cu cateva zile Consiliul Judetean Alba a dezbatut propunerea de organizare, in ziua alegerilor pentru Parlament, a unui referendum judetean pe subiectul Rosia Montana. In prag de campanie electorala se doreste eliminarea responsabilitatii administrative specifice avizarii unui proiect minier si transferarea deciziei catre electorat. Campania Salvati Rosia Montana considera ca evaluarea legalitatii proiectului minier de la Rosia Montana ar fi astfel substituita de o forma viciata, supusa presiunii politice, de consultare a populatiei.

Discursul reprezentantilor partidelor politice din judetul Alba ignora faptul ca realizarea unui proiect minier nu comporta o singura decizie, ci o serie complexa de decizii administrative ce deriva din legislatia in vigoare. Avizele ce tin de evaluarea impactului asupra mediului, de aprobarea planurilor de urbanism, de descarcarea de sarcina arheologica a zonei, dar si deciziile ce tin de respectarea dreptului la proprietate individuala a locuitorilor direct afectati si care nu doresc sa-si instraineze proprietatile sunt toate aspecte ce trebuie analizate pur obiectiv si in spiritul si litera legii. Procedura de avizare a proiectului implica inclusiv instrumente de consultare a cetatenilor, suficiente pentru a arata care este acceptabilitatea proiectului minier in randul populatiei direct afectate si interesate. In plus, ele prevad si participarea publicului din statele vecine potential afectate de un proiect cu impact transfrontalier, cum este cel de la Rosia Montana. In acest sens, in cursul consultarilor cu publicul ce au avut loc in vara anului 2006 pe tema studiului de impact asupra mediului depus de Rosia Montana Gold Corporation, 22.000 de cetateni din Romania si din strainatate au trimis Ministerului Mediului comentarii foarte detaliate si bine fundamentate legal si tehnic.

Un referendum judetean privind proiectul de la Rosia Montana ar minimiza importanta si eficienta procedurilor mai sus amintite, ar descuraja informarea si participarea publicului pe chestiuni concrete, stiintifice si legale si ar exclude din start participarea publicului din statele vecine potential afectate. Complexitatea avizarii mineritului cu cianuri nu poate fi supusa unui plebiscit general si nici opiniilor politice.

Nu in ultimul rand, un asemenea referendum nu poate fi oportun la acest moment si constatand stadiul la care se afla proiectul Rosia Montana – de aproximativ 10 ani compania efectueaza in zona stramutari, angajeaza si promite ca va angaja numerosi locuitori ai zonei, dar mai ales desfasoara o campanie agresiva de propaganda in favoarea proiectului, cu enorme bugete de publicitate.

“In 25 iulie 2010, cetatenii orasului Baia Mare au fost chemati la urne sa se pronunte asupra folosirii cianurilor pe raza Municipiului Baia Mare, referendum initiat cu scopul de a implementa rezolutia Parlamentului European. Mai mult de 95% dintre votanti s-au pronuntat impotriva tehnologiilor pe baza de cianuri, prezenta slaba invalidand insa rezultatul. Acest exemplu, precum si mult mai recentul referendum pentru demiterea presedintelui ne arata ca o prezenta scazuta la urne conduce la un rezultat irelevant, benefic doar manipularii opiniei publice de catre reprezentanti ai clasei politice sau, in acest caz, de catre compania miniera”, a declarat Stefania Simion, Director Executiv al Centrului Indepenedent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu.

“Dreptul la proprietate nu poate fi subiectul unui referendum regional sau national de aceea ne vom opune activ acestei initiative, contestand chiar, in eventualitatea aprobarii organizarii unui asemenea referendum, legalitatea si constitutionalitatea sa”, a declarat Eugen David, Presedintele Alburnus Maior.

 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro