Președintele Iohannis a semnat ieșirea lui Cătălin Ioniță din MAI

Președintele Iohannis a semnat vineri decretul privind încetarea raporturilor de serviciu ale chestorului principal de poliție Ioniţă Alexandru-Cătălin din Ministerul Afacerilor Interne.

Cătălin Ioniță a condus până în luna august Direcția Generală Anticorupție din cadrul MAI. El a fost eliberat din funcție după ce a primit aviz negativ de la ORNISS și astfel nu mai avea autorizaţia de acces la informaţii clasificate, necesară exercitării funcţiei. 

În septembrie 2019, DNA a clasat dosarul în care Ioniță era cercetat din 2018 pentru corupție, constatând că fapta nu există. În schimb, cercetarea sa pentru fals în declarații a fost declinată către Parchetul Curții de Apel București. El a fost urmărit penal pentru trafic de influență și fals în declarații pentru că ar fi pretins cedarea, cu titlu gratuit, a 4 hectare dintr-un teren de 18 hectare din Popești-Leordeni, ca să intervină pe lângă funcționari publici. Faptele, a căror culpă penală a fost între timp dezincriminată de DNA, ar fi fost produse pe când Ioniță era șef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din Poliția Sectorului 1 București.

În mandatul de ministru de Interne al lui Carmen Dan, Ioniță a fost prins în conflictul dintre premierul de la acea vreme și ministrul susținut de Liviu Dragnea, conflict în urma căruia Mihai Tudose a fost silit să-și dea demisia de la conducerea guvernului.

Ioniță a spus atunci că a aflat din presă de demiterea sa din fruntea DGA, iar Carmen Dan i-a imputat că a făcut din DGA o unitate de parchet și a spus că ministerul nu are nevoie de încă un parchet ci de o structură de integritate și atât.

La momentul demiterii sale de la șefia DGA, din aprilie 2019, Ioniță a acuzat-o pe Carmen Dan că mințise, de fapt, în urmă cu un an, atunci când a fi susținut că el și-a dat acordul pentru a ocupa funcția de șef al Poliției Române, pentru ca ministrul PSD să poată scăpa de un indezirabil aflat la conducerea Poliției. 

Ioniță a fost repus la conducerea DGA odată cu venirea la putere, în noiembrie 2019, a guvernului liberal, după ce guvernul PSD al Vioricăi Dăncilă a fost demis, pe 10 octombrie 2019, prin moțiune de cenzură.

A fost acuzat și de plagiat. Anul trecut, Comisia de Etică şi Deontologie Universitară a Academiei de Poliţie a decis că Ioniţă a plagiat 9,22% din cele 7840 de rânduri ale lucrării sale de doctorat și l-a sancţionat cu avertisment scris, obligându-l să refacă integral capitolul Vll al lucrării, în care a plagiat.

 

Sursa: europalibera.org