Povestea oualelor rosii de Paste

aprilie 6, 2007

Ouale rosii sunt oua decorate special pentru a sarbatori Pastele sau venirea primaverii.
Cea mai veche traditie este sa oferi oua de gaina dar obiceiurile moderne au facut populare si ouale din ciocolata sau plastic umplute cu confeti.
Traditia oualelor decorate este mai veche decat Pastele si atat ouale cat si iepurasii sunt simboluri foarte vechi ale feritilitatii. Traditia evreiasca posibil sa fi venit de la festinurile romane. Persii din antichitate pictau si ei ouale pentru Nowrooz, sarbatoarea de anul nou.
Ouale rosii si originea lor sunt subiectul mai multor povesti.
Traditia ortodoxa presupune ca ouale rosii sa fie aratate prietenilor odata cu oferirea felicitarilor de Paste. Obiceiul isi are origine in povestea Mariei Magdalena. Dupa crucificarea lui Iisus, se presupune ca sa dus la Imparatul Romei si i-a dat un ou rosu fericindu-l prin cuvintele “Cristos a inviat!” Oul a devenit astfel simbolul vietii reinnoite atunci cand il spargem. Culoarea rosie simbolizeaza sangele lui Cristos care a rescris povestea “lumii” simbolizata prin ou. Oul in sine este un simbol al renasterii in timp ce starea sa de latenta se traduce prin potentialul pe care il ascunde.
In Nordul Angliei copiii se joaca cu oaule de Paste spargandu-le prin ciocnirea lor unul de celalalt. Fiecare copil primeste cate un ou iar in final cel care ramane cu oul nespart este castigator.
In Germania copiii arunca cu oua colorate cat de departe pot peste pajiste. Surprinzator dar ouale se sparg doar daca lovesc o pietricica sau o piatra ascunsa in iarba. La fel, castigatorul este cel care ramane cu oul intact.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro