Parlamentarii USR PLUS ascund în declarațiile de avere cine le-a dat bani împrumut

ianuarie 17, 2021

Bună parte din actualii senatori și deputați ai alianței recunosc în declarațiile de avere că au împrumutat anul trecut partidul pe care îl reprezintă cu sume între 20.000 de lei și peste 300.000 de lei. Curios, tot anul trecut, parlamentarii USR PLUS primesc și ei bani ca împrumuturi de la persoane sau firme. Majoritatea parlamentarilor ascund însă numele celor de la care au primit banii.

Aproape jumătate din declarațiile de avere ale parlamentarilor alianței formate din USR (Uniunea Salvați România) și PLUS (Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate) conțin date din care reiese că senatorii și deputații celor două formațiuni și-au împrumutat partidele în 2020.

Investiția nu a fost una riscantă, pentru că în acest an aleșii își vor primi banii

înapoi de la Autoritatea Electorală, dacă instituția în cauză nu descoperă vreo

neregulă în declarațiile acestora.

Pe lângă banii dați ca împrumut la USR și PLUS, o parte dintre parlamentarii celor două partide susțin în declarațiile de avere și că au și primit împrumuturi, nu doar au dat în 2020. Ei scriu că au primit ”credite” de persoane și firme, dar refuză să menționeze cine le-a dat banii.

Un reprezentant al Agenției Naționale de Integritate ne-a asigurat că în declarațiile de avere trebuie precizat numele și prenumele persoanelor fizice care acordă împrumuturi persoanelor care completează declarațiile de avere. ”Se precizează acest lucru și în legea de organizare a agenției, dar și în ghidul de funcționare. Trebuie completat numele și prenumele, nu să se precizeze dacă este persoană fizică sau juridică”, ne-a transmis expertul.

Împrumuturi-fantomă în Alianță

Deputata Cristina-Mădălina Prună a împrumutat USR cu 35.000 de lei, dar a și primit împrumuturi de 24.000. Nu dezvăluie în declarația de avere cine i-a acordat aceste „credite”.

Deputatul Andrei-Răzvan Lupu a evitat să scrie în declarația de avere cine l-a împrumutat în 2020 cu 40.000 de lei. În schimb, avocatul a făcut contribuții la partid de 65.000 de lei. La rândul său, Brian Cristian a contribuit și el la partid cu 26.000 de lei. Bani care pot proveni din două credite de la persoane fizice și juridice pe care le-a primit anul trecut.

Senatorul Ion-Dragoș Popescu a împrumutat și el cu 73.000 de lei alianța

politică pe care o reprezintă. Și colegul de alianță, senatorul Alexandru-Robert Zob a împrumutat politic cu 40.000 de lei. Marius-Andrei Miftode a împrumutat și el cu aproape 100.000 de lei partidul pe care îl reprezintă (USR). Și ca în cazul altor colegi ai săi, a făcut împrumuturi de 100.000 de lei, fără a preciza cine a fost mărinimos.

Teodor Lazăr, deputat de Bacău, adună și el peste 70.000 mp de teren agricol, dar și patru imobile, toate dobândite în urma unei moșteniri. A contribuit cu aproape 135.000 de lei la USR. Și el a făcut un împrumut de 100.000 de lei fără a preciza cine l-a împrumutat.

Alte secrete ale parlamentarilor USR PLUS

Pentru o alianță care s-a promovat că susține transparența și lupta anticorupție, parlamentarii USR și PLUS găsesc deseori motive să nu completeze toate datele din declarațiile de avere. Deputatul Radu Tudor Ciornei nu s-a deranjat să scrie cui i-a vândut un teren pentru 49.000 de lei. Nicu Fălcoi (USR) nu recunoaște cine i-a returnat 10.000 de euro.

Cristian-Paul Ichim (USR), nici el nu vrea să spună cui a dat 430.000 de lei, aproape 115.000 de euro și 18.000 de lire sterline. Veniturile sale salariale, ca administrator de firmă., erau de puțin peste 11.000 de lei. Victor Ilie (USR) a primit anul trecut o donație de 50.000 de metri pătrați în Brașov, acolo unde deține și o casă de locuit de 335 de metri pătrați.

Denisa-Elena Neagu nici măcar nu a avut bunăvoința să-și recunoască salariul încasat de la Renault, așa că a ascuns acest venit. Iar Daniel Codruț Blaga nu are trecute veniturile soției.

Liderii, cu proprietăți în străinătate

Deputatul Iulian Bulai este unul dintre parlamentarii care au proprietăți în străinătate. Acesta a achiziționat din 2015, înainte de a intra în parlament, o casă în Oslo, Norvegia. Este și un important agricultor în comuna Ion Creangă, acolo unde a moștenit un teren de 6.600 de metri pătrați. Averea imobiliară mai cuprinde două terenuri intravilane în județul Neamț care adună 1.700 metri pătrați și două imobile de 280 de metri pătrați trecute ca ”viitor muzeu”. Iulian Bulai este artist de profesie. El scoate din închirierea

apartamentului din Oslo (90 metri pătrați) aproape 30.000 de euro pe an, în

timp ce veniturile sale anuale din parlament au fost de 120.000 de lei.

Liderul grupului deputaților USR PLUS este Liviu Ionuț Moșteanu, iar acesta nu se poate lăuda cu economii sau proprietăți însemnate. Însă, în ultima declarație de avere a trecut venituri anuale de aproape 280.000 de lei, 130.000 de lei ca parlamentar, iar 150.000 de lei de la firma pe care o deține și unde lucrează și soția sa. Cosette-Paula Chichirău deține un apartament de 62 de metri pătrați în Statale Unite. Aceasta mai are și conturi de 280.000 de dolari peste Ocean, dar și un credit de aproape 200.000 de dolari. Din chiria locuinței din SUA, deputata scoate anual 25.000 de dolari.

Nici șeful USR nu și-a trecut toate datele la vedere. Salariul soției lui Dan Barna, cea care lucrează la Petrom, lipsește din declarația președintelui USR. În schimb, acesta susține că are un tablou de 8.5000 de lei.

Nu a trecut decât conturi bancare în care nu mai sunt multe economii și veniturile sale ca parlamentar, de 135.000 de lei. Claudiu Năsui deține două apartamente în Paris. Și acesta susține că a împrumutat pe cineva cu 50.000 de lei, dar nici el trece destinatarul

bunăvoinței sale.

Oana Murariu, secretar al Camerei Deputaților a acordat și ea împrumuturi de 125.000 de lei la PLUS și normal și aceasta a făcut în același an un împrumut de la persoane pe care nu vrea să le indice.

Și liderul senatorilor alianței, Radu-Mihai Mihail, deține o proprietate în străinătate, un apartament în Paris de 40 de metri pătrați. El mai are și o casă de locuit în Bușteni, dar și una în Otopeni. Acesta a și vândut în 2020 o locuință cu 222.000 de euro, motiv pentru care a făcut o donație la USR de peste 100.000 de lei. Suma pe care a donat-o către partid este trecută și ca donație de la o persoană fizică pe care nu o dezvăluie.

Șefa Senatului, Anca Dana Dragu, este unul dintre cei mai înstăriți parlamentari USR Plus, ea deține trei apartamente în București, unul în Costinești și o casă de locuit în Capitală. Deține depozite și polițe de aproape 500.000 de lei și conturi în euro de 200.000. Însă, din punct de vedere imobiliar, al terenurilor intravilane, senatorul Cristian Ghica este primul din USR Plus. El a adunat 20 de astfel de proprietăți, dar nu a trecut că ar avea și o casă.

Oana Alexandra Cambera deține împreună cu familia mai multe terenuri intravilane în Tunari (Ilfov) - cu o suprafață de aproape 1.400 metri pătrați, dar și un astfel de teren în Moeciu (500 mp). Patru apartamente are trecute în declarația de avere a deputatei: două în București, unul în Tunari și unul în Moeciu. Aceasta și-a permis să contribuie și cu aproape 120.000 de lei ca și contribuții la partidul pe care îl reprezintă, PLUS.

Deputatul Dragoş-Cătălin Teniță este un om foarte strângător atunci când vine vorba de conturi bancare. Deși nu are proprietăți multe, are în schimb aproape 120.000 de euro și 450.000 de dolari în cont, plus alte mici economii în lei. În total, acesta are deschise 25 de conturi/depozite. Deși veniturile sale anuale din salariul de jurist au fost de 30.000 de lei, în schimb a primit 700.000 de lei dividende de la firma unde este acționar, Tree Works.

Deputatul Viorel Băltărețu și-a trecut o investiție de aproape trei milioane de lei în firma pe care o deține, Trend Furniture. De la această societate, el a încasat un salariu anual net de 30.000 de lei, dar și dividente de 500.000 de lei.

Alte curiozități în declarațiile de avere ale Alianței

Radu-Dinel Miruță conduce, în acte cel puțin, cea mai bună mașină dintre deputații USRPlus. El deține un BMW X5 din 2018. Deputatul Radu-Iulian Molnar are cele mai mari venituri salariale din alianța politică, de peste 190.000 de lei.

Mihai Laurențiu Polițeanu are cel mai mic venit salarial dintre noi deputați USR PLUS. El a trecut un venit anual de 1500 de lei. Radu Panait este probabil cel mai bun jucător la bursă dintre deputații USR, el a raportat că a adunat 230.000 de lei din astfel de câștiguri.

Senatorul Marius Bodea are probabil cel mai încăpător garaj, el are cinci autoturisme, însă toate au anul de fabricație înainte de 2012. Nici el nu a uitat de partid și a acordat un împrumut de peste 300.000 de lei.

Lista politicienilor Alianței ale căror declarații de avere le-am prezentat mai sus este încheiată de Silviu Dehelean, car a primit o donație de aproape 100.000 de lei.

Dehelean nu a vrut să scrie cine i-a făcut frumosul cadou.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro