Parlament: Inițiativă USR de eliminare a pensiilor speciale ale aleșilor locali

august 24, 2020

O nouă inițiativă legislativă privind pensiile speciale a fost depusă luni la parlament de USR.

Parlamentarii USR propun, de astă dată, eliminarea pensiilor speciale ale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de Consilii judeţene, introduse în Codul Administrativ, prin OUG 57/2019, de guvernul condus de Viorica Dăncilă.

Anunțul a fost făcut de deputatul USR Ionuţ Moşteanu, care a spus că „PSD a creat o nouă categorie de beneficiari de pensii speciale prin Ordonanţa 57 privind Codul Administrativ", iar intrarea lor în vigoare a fost amânata pentru ianuarie 2021 în urma unui amendament USR la legea bugetului de stat pentru 2020.

„Noi l-am avertizat pe premierul Ludovic Orban, de la finalul anului trecut, când i-am dat votul pentru a merge la Palatul Victoria, că primarii încep să notifice primăriile pentru a primi pensia specială anul acesta. Am insistat să dea Ordonanţă să abroge acel articol din Codul Administrativ. N-a făcut-o, însă noi, cei de la USR, am reuşit, printr-un amendament la Legea bugetului, să amânăm intrarea în vigoare a pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi de Consilii judeţene, vicepreşedinţi de Consilii judeţene până la finalul acestui an. De la 1 ianuarie 2021 vor fi îndreptăţiţi să ceară această pensie pe care le-a dat-o PSD. De aceea este important ca acest lucru să se oprească", a declarat Ionuţ Moşteanu, citat de Agerpres.

El a acuzat PSD de „încă o palmă dată românilor de PSD", în timp ce „PNL priveşte nepăsător la acest lucru".

„Vă dau câteva nume, ca să înţelegeţi cine ar trebui să primească pensie specială - oamenii care au ţinut comunităţile, oraşele, comunele şi judeţele noastre în subdezvoltare ani de zile: Mazăre, Vâlcov, Chiliman, Onţanu, Piedone, Vanghelie, Poteraş, Funar, Oprescu, Apostu, Stavarache, Bunea Stancu, Nichita, Gheorghe Ştefan, Gutău, Răzmeriţă. Boşcodeală, Pendiuc", a adăugat deputatul.

Inițiatorul propunerii legislative, senatorul Florina Presadă, a spus că este momentul ca parlamentul să lucrez în interesul alegătorilor și nu al celor aleși.

„A venit momentul ca USR să arate că viitorii săi primari sau preşedinţi de CJ nu vor pensii speciale. Iniţiativa mea este asumată de către toţi parlamentarii USR, unii aici de faţă, candidaţi la primărie, fie la preşedinţia unui Consiliu judeţean. (...) Inţiativa aceasta vine într-un anumit context. Pensiile speciale au fost introduse în Codul administrativ odată cu adoptarea OUG 57 din 2019 şi pentru care Guvernul Dăncilă n-a prezentat absolut niciun fel de impact financiar în nota de fundamentare a acelui act normativ Aceste pensii sunt plătite de la bugetul de stat. Tocmai pentru că ele nu sunt în vigoare, datorită unui amendament al USR, este momentul ca Parlamentul să adopte această iniţiativă pentru a arăta ca lucrează în interesul românilor şi nu al celor privilegiaţi", a afirmat Florina Presadă.

Senatorul USR spune că pensiile aleșilor locali sunt cele care pot fi eliminate cel mai ușor, fără temerea unui atac la Curtea Constituțională, pentru că, pe de o parte, ele nu sunt în vigoare, pentru a se invoca dreptul câștigat, iar pe de altă parte pentru că CCR s-a pronunțat deja împotriva celor pentru primari, pe care le-a apreciat ca neconstituționale.

Presadă a spus că inițiativa face parte dintr-un pachet mai larg, prin care se dorește eliminarea tuturor pensiilor speciale, cu strategia abordării lor individuale, pentru cazul în care CCR s-ar pronunța în septembrie în favoarea menținerii lor.

„Deci am abordat individual fiecare tip de pensie specială, pentru cazul în care decizia CCR cu privire la impozitarea pensiilor speciale care va veni în luna septembrie este una nefavorabilă", a mai spus Presadă.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro