Padurile virgine din Romania au primit statutul de protectie integrala

septembrie 11, 2012

Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb a semnat luni Ordinul de Ministru referitor la stabilirea criteriilor de identificare a padurilor virgine din Romania, alaturi de Directorul WWF- Romania, Magor Csibi si reprezentanti ai RNP Romsilva, ICAS, Academiei Romane si ai Asociatiei Proprietarilor de Paduri,. Sala de Consiliu a Ministerului Mediului si Padurilor a gazduit, astfel, un moment important, atat pentru soarta padurilor din tara noastra, cat si pentru societatea civila din Romania.

Stabilirea acestor criterii, o masura esentiala pentru protejarea padurilor virgine ale Romaniei, reprezinta primul obiectiv al protocolului de colaborare pe care Ministerul Mediulu i si Padurilor si WWF- Romania l-au semnat in decembrie 2011, in urma campaniei Salvati Padurile Virgine!

`Daca acum un an de zile, doar anumiti specialisti atrageau atentia asupra faptului ca avem in Romania o valoare inestimabila de paduri virgine, astazi am ajuns ca o mare parte din populatie sa stie ce sunt padurile virgine si sa se implice pentru protejarea lor. Faptul ca astazi semnam acest ordin este o dovada ca oamenii pot impune agenda politica in Romania. Legislatia s-a schimbat in favoarea padurilor virgine pentru ca oamenii au cerut-o. Este o dovada ca daca exista o implicare in masa, lucrurile se pot schimba in tara noastra. Este o dovada a faptului ca ne gandim pe termen lung, nu doar la ce se va intampla maine, din punct de vedere economic`, a declarat Magor Csibi, directorul WWF- Romania.

`In calitate de cetatean si de europarlamentar am semnat petitia WWF pentru protejarea padurilor virgine din tara noastra. Dupa un proces indelungat, putem astazi sa punem in aplicare masurile pentru protejarea padurilor virgine, in urma colaborarii cu WWF- Romania si cu reprezentantii Romsilva, ICAS, Academia Romana si ai Asociatiei Proprietarilor de Paduri. Dupa semnarea acestui ordin urmeaza sa realizam cartarea acestor paduri, sa elaboram catalogul national al padurilor virgine si sa cream cadrul necesar pentru asigurarea de masuri compensatorii pentru proprietarii acestor paduri`, a declarat Rovana Plumb, Ministrul Mediului si Padurilor.

Protocolul incheiat in decembrie 2011 intre Ministerul Mediului si Padurilor si WWF- Romania prevede colaborarea in vederea identificarii, cartarii si protectiei padurilor virgine din Romania, asa cum sunt ele definite de comun acord. Pentru solutionarea problemei compensatiilor acordate proprietarilor de paduri virgine pe termen mediu si lung, Ministerul Mediului si Padurilor si WWF-Romania isi propun sa inainteze o propunere Comisiei Europene, cu privire la includerea padurilor virgine in platile compensatorii pentru paduri in perioada de programare 2014 - 2020. Pe termen scurt, Ministerul Mediului si Padurilor si WWF- Romania vor identifica mecanisme financiare alternative pentru compensarea proprietarilor de paduri virgine.

Actiunile pe care cele doua parti si le propun sunt:

• Stabilirea criteriilor de identificare a padurilor virgine;
• Finalizarea identificarii si cartarii padurilor virgine din Romania;
• Infiintarea unui "Catalog National al Padurilor Virgine din Romania" care sa reprezinte instrumentul oficial de evidenta a acestora;
• Includerea padurilor virgine in tipul functional I (TI) - Paduri cu functii speciale pentru ocrotirea naturii, pentru care, prin lege, este interzisa orice fel de exploatare de lemn sau alte produse, fara aprobarea autoritatilor competente prevazute de lege;
• Dezvoltarea unei propuneri cu privire la platile compensatorii pentru paduri in perioada de programare 2014-2020;
• Identificarea unor mecanisme financiare alternative pentru compensarea proprietarilor de paduri virgine.

WWF-Romania va participa cu expertiza la elaborarea actelor normative si va sprijini, cu fonduri proprii de minim 100.000 de euro, evaluarea si cartarea padurilor virgine, in vederea completarii Catalogului National al Padurilor Virgine.

Despre campania Salvati padurile virgine!

Pe 24 octombrie 2011, WWF Romania a lansat, alaturi de ambasadorii si sustinatorii organizatiei, campania Salvati padurile virgine!, cu scopul de a pune sub protectie ultimele paduri virgine din tara noastra si printre ultimele din Europa. Peste 80% dintre padurile virgine din Romania nu au, in prezent, nicio forma de protectie si sunt in pericolul de a fi distruse in mod legal.

In timp record, de 33 de zile, 100.000 de persoane s-au alaturat demersului initiat de WWF, semnand petitia campaniei, disponibila pe www.padurivirgine.ro. Aceasta solicita Ministerului Mediului si Padurilor, garantul si reprezentantul protectiei mediului in Guvernul Romaniei, sa ia masurile necesare pentru protejarea acestor paduri, in cel mai scurt timp.

Europa si-a distrus padurile virgine. Noi inca mai avem.

Padurile virgine sunt ultimele zone in care natura supravietuieste in forma sa pura, fara niciun fel de interventie umana. Aceste paduri sunt ecosisteme stabile, in care traiesc pana la 13.000 de specii.

WWF considera ca aceste paduri, care reprezinta 65% din padurile virgine ramase in Europa (exceptand Rusia), sunt bunuri cu valoare de patrimoniu pentru tara noastra si pentru Europa. Valoarea acestor paduri sub aspect stiintific, peisager, educativ, ecoprotectiv si al biodiversitatii, este agreata de toti practicienii, specialistii si cercetatorii din domeniu si din domeniile inrudite.

Cu toate ca ne mandrim cu cea mai intinsa suprafata de paduri virgine din regiune, doar 18% au un oarecare statut de protectie, prin faptul ca sunt incluse in arii protejate, si un procent si mai mic se bucura de protectie integrala.

WWF a initiat lupta pentru salvarea padurilor virgine cu sprijinul IKEA si Lafarge, avand alaturi partenerii: Antena 3, Europa FM, Headvertising, TOTB, Mediacom si Cariere.

Demersul WWF a utilizat experienta practica a organizatiei si studiile Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice.

Cauza padurilor virgine a fost sustinuta de ambasadorii WWF: Ada Condeescu, Alex Gavan, Serban Copot, Bogdan Dumitrache, Moise Guran, Dani Otil si Alexandru Tomescu.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro