Orban: După 1 iunie vom reglementa turismul. Dorim să deschidem sezonul estival

mai 16, 2020

Turismul ar putea fi repornit în România după data de 1 iunie în condițiile în care pandemia de coronavirus va continua trendul descendent al cazurilor de noi infectări.

Premierul Ludovic Orban a subliniat, sâmbătă, că intenția autorităților este de a deschide sezonul estival, iar sectorul de turism ar urma să fie reglementat după 1 iunie.

„Probabil după 1 iunie vom reglementa acest sector. Dacă nu există o răspândire mare a virusului, intenția noastră este ca, în condiții stricte, să permitem deschiderea sezonului estival”, a afirmat Ludovic Orban cu ocazia unei declarații oferite presei la un eveniment în Vama Albița la întoarcerea medicilor militari români din misiunea avută în Republica Moldova.

 

Premierul a amintit că hotelurile sunt deschide în prezent, dar nu pot oferi turiștilor acces la restaurantele proprii ci doar masa prin sistem room service.

„Din 15 mai, hotelurile sunt deschise, singura restricție este legată de neutilizarea spațiilor comune de servire a mesei. Bucătariile se pot deschide, dar masa se va servi în regim de room service. În ceea ce privește sezonul estival sigur că probabil după data de 1 iunie vom reglementa sectorul turistic. Intenția noastră, sigur, e în măsura în care nu există o răspândire mai largă de cazuri de infectare, intenția noastră este, în condiții foarte bine reglementate, să permitem sezonul estival”, a declarat Ludovic Orban.

Acesta a mai spus că relaxarea restricțiilor se aplică gradual și că au fost până acum relaxate acele activități unde riscul epidemiologic este mai mic.

Hotărârea adoptată de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență prin care a fost instituită starea de alertă stabilește că:

(1) Este suspendată temporar activitatea de servire şi consum al produselor în spațiile comune de servire a mesei din interiorul restaurantelor, hotelurilor, motelurilor, pensiunilor, cafenelelor sau altor localuri publice, cât și la terasele din exteriorul acestor locații.

(2) Sunt exceptate de la prevederile alin. 1 activitățile de preparare a hranei, cât și de comercializare a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, precum cele de tip „drive-in“, „room-service“, livrare la client, ”take-away” etc.

Dacă țările din regiune au anunțat deja măsuri pentru redeschiderea hotelurilor în condiții de siguranță. România, însă pare să nu aibă, deocamdată, un plan clar pentru reluarea turismului, deși starea de urgență s-a încheiat.

Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România, a spus, într-o conferință a confederației patronale Concordia, că un calendar pentru redeschiderea turismului și măsurile de igienzare și curățenie ar putea fi stabilite luni, însă este nevoie și de o direcție trasată de autorități.

„Ca să existe un calendar, trebuie să existe asumare. Noi am trecut în extreme : sunt mulți în zona de frică și nu iau nicio decizie, iar celălalt curent este să ne asumăm să deschidem totul mâine. Eu cred că ar trebui să găsim o cale de mijloc care să ne permită să deschidem în condiții de responsabilitate. Dar pentru asta trebuie asumare. Eu cred că deja ar fi fost momentul. Luni o să mai avem o întâlnire la Guvern și sperăm să ieșim cu calendar pentru toată industria”, a spus Călin Ilie, în condițiile în care, susține el, toată lumea întreabă când și cum se vor redeschide hotelurile.

Deja, industria a pierdut în ultimele trei luni echivalentul a circa șase milioane de înnoptări și circa 250 de milioane de euro, iar în turism „situația în acest moment este una dramatică”, a mai spus președintele Federației Industriei Hoteliere din România.

Citește și:

Reluarea turismului în România. Ce reguli ar trebui respectate în hoteluri după redeschidere

 

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro