Obiceiuri alimentare sănătoase și ieftine

Tocmai ce ai terminat rata la televizorul smart din camera piticului și realizezi că încă mai sunt multe obiecte de achiziționat, fie că dau semne de învechire, fie că nu mai sunt la modă. Parcă și casa la interior ar avea nevoie de o renovare majoră, dar probabil că te-ai săturat să faci comparații la împrumuturi și să o iei de la capăt cu ratele. Deși este o alternativă salvatoare, creditul poate fi evitat dacă iei în considerare că poți economisi la alimentele de zi cu zi. Iată câteva din cele mai bune sfaturi de la cei care au izbutit!

Planifică mesele și cumpără după listă. E necesar să știi ce veți mânca tu și familia ta săptămâna următoare, altfel vei fi tentat să cumperi ce vezi prin magazine, iar când ajungi acasă vei realiza că de fapt pentru masa de prânz nu ai cumpărat nimic și posibil, câteva pungi cu alimente vor rămâne uitate prin dulapuri și nu se vor consuma. Fă o listă și respect-o cu exactitate!

Gătește românește acasă. Chiar dacă uneori este greu și epuizant, trebuie să faci efortul acesta. Este incomparabil mai ieftin și foarte sănătos. Orice medic dietetician și gastroenterolog va recomanda mese tradiționale cu un mic dejun sățios, prânz și cină. Micul dejun poate conține unt, lapte, smântână, icre. La prânz este bine să ai asigurat un fel cu lichide, precum supă sau ciorbă. Dintr-un pui și câteva legume poți avea supă pentru 3 zile pentru întreaga familie.

Gătește pentru mai multe zile. Dacă ai în plan să prepari mâncare zilnic, află că nu vei face economie absolut deloc. În primul rând este vorba de timp, de ingrediente, de cumpărături. Pregătește o oală de mâncare care să ajungă pentru 2-3 zile, și diversifică mâncarea între timp, mai ales dacă ai copii. De exemplu, poți face o ciorbă sau o supă, o oală de sarmale, dar și un castron de șnițele sau chiftele pe care le poți avea ca variante pentru masa de seară.

Nu mai cumpăra alimente fast-food! Taie de pe lista de cumpărături sucurile, sărățelele, cartofii prăjiți, fursecurile, napolitanele și alte tipuri de gustări nesănătoase. Înlocuiește aceste feluri cu morcovi, mere, banane, alune. Sunt mult mai sățioase și sănătoase și chiar au valoare nutritivă.

Fă provizii când sunt reduceri majore. Cumpără ulei, făină, zahăr, nuci, cartofi și toate tipurile de alimente pe care le poți depozita mai mult timp, atunci când afli de reduceri de preț rezonabile. Te vor ajuta foarte mult pe perioadă îndelungată.

Pregătește conserve de iarnă. În loc să cumperi legume specifice verii pe timp de iarnă, mai bine pregătești conserve pentru mâncarea gătită sau pui legume la congelator. Ardeiul gras se taie cubulețe și se păstrează în pungi ermetice la congelator. Poți fierbe spanac, mazăre, păstăi, pe care de asemenea le ții la congelator.

O dată pe săptămână fără carne. Obișnuiește-te să prepari mâncare fără carne cel puțin o dată pe săptămână. Variantele pot fi diverse, precum: fasole bătută, spanac cu ou prăjit, ghiveci de legume.

Alege să cumperi vrac! Orezul, pastele făinoase, carnea, peștele sunt mult mai ieftine dacă le cumperi la kilogram, decât dacă le-ai cumpăra gata ambalate. Poți găsi de asemenea stafide, alune, nuci, fructe uscate.

Cultivă verdețuri pe balcon sau în grădină! Chiar dacă nu stai la casă, poți avea câteva ghivece cu pătrunjel sau mărar pe balcon. Semințele sunt ieftine, iar îngrijirea plantelor este foarte simplă. Pentru iarnă, poți să cumperi câteva legături zdravene de verdețuri pe care fie le poți usca (leuștean, mărar), fie le poți congela (pătrunjelul se toacă și se pune în punguțe mici la congelator).

Ca să te bucuri cât mai mult de concediu, de un lucru nou în casă cu un credit rapid ifn de până la 4000 ron, obișnuiește-te cu aceste reguli zilnice: ia cu tine peste tot o sticlă de apă de acasă, mâncare la pachet pentru cei mici, și pentru tine sandvișuri la serviciu. Încearcă acest stil de viață pe o perioadă de o lună și compară cheltuielile cu cele din trecut. Poți chiar să faci un calcul estimativ și să vezi cât ai cheltui zilnic doar cu aceste trei „mofturi” și apoi să pui bănuții la pușculiță!

 

 

Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro

Comments

comments