Natura 2000: potential real de dezvoltare a turismului si a agriculturii ecologice in Transilvania

februarie 12, 2013

Rezultatele studiului socio-economic din zona Podisul Hartbaciului-Tarnava Mare-Olt, finalizat la inceputul anului 2013, subliniaza importanta existentei unei arii protejate pentru dezvoltarea comunitatilor locale. Agricultura ecologica si turismul (ecoturismul si agroturismul) sunt, in opinia respondentilor, solutii reale pentru revigorarea zonei. Studiul a fost realizat in cadrul proiectului POS MEDIU, co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala – „Pentru Natura si Comunitati Locale – Bazele unui management integrat Natura 2000 in zona Hartibaciu – Tarnava Mare - Olt”.

Principalele activitati economice (agricultura, silvicultura, cresterea animalelor, comertul) nu reusesc sa aduca venituri suficiente pentru a le asigura locuitorilor un trai decent, se arata in acest studiu. Problemele identificate- somajul, nivelul de educatie, infrastructura insuficienta, migrarea populatiei, pot crea cadrul pentru o altfel de perspectiva.

„Prin sprijinirea autoritatilor locale si a antreprenorilor pe directia activitatilor economice legate de natura, vom avea in viitorul imediat o zona mai bogata”, a declarat Maria Mihul, managerul proiectului. „Ariile protejate Natura 2000 dau valoare zonei si o fac mult mai atractiva pentru turisti, dar si pentru investitori si consumatori responsabili de produse sanatoase. Prin activitatile noastre, dorim sa incurajam realizarea altei imagini a acestei zone, in care oamenii pot trai mai bine, in armonie cu natura”, a adaugat Maria Mihul.

Studiul, efectuat de Gallup Romania in perioada 21 mai-29 iunie 2012, pe 4.400 de gospodarii si 591 de firme si agenti economici, realizeaza o radiografie a potentialului uman, socio-economic si natural, care poate sta la baza beneficiilor datorate existentei ariei protejate Natura 2000.

Proiectul „Pentru Natura si Comunitati Locale – Bazele unui management integrat Natura 2000 in zona Hartibaciu – Tarnava Mare - Olt”, desfasurat pe trei judete, Brasov, Sibiu si Mures, este implementat de WWF-Romania, in parteneriat cu Fundatia ADEPT, Fundatia Mihai Eminescu Trust, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu Regiunea 7 Centru si Asociatia Ecotur Sibiu.

Pentru mai multe informatii despre proiect, accesati: www.natura2000transilvania.ro
Studiul poate fi descarcat de pe pagina proiectului www.natura2000transilvania.ro, la sectiunea de studii si publicatii din cadrul proiectului.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro