Mesajele liderilor maghiari la marcarea a 100 de ani de la Trianon

iunie 4, 2020

Președintele Ungariei, Janos Ader, a transmis statele vecine „să respecte populația maghiară care locuiește în respective țări" cu ocazia unui discurs susținut în Parlamentul de la Budapesta la 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, care a încheiat formal Primul Război Mondial și a alocat unele teritorii locuite de etnici maghiar statelor vecine.

În acest context, Janos Ader a subliniat că țara sa nu a făcut revendicări teritoriale niciodată, „chiar dacă istoria a oferit oportunități", dar cere în schimb respect.

„Chiar și când istoria ne-a oferit asemenea oportunități, Ungaria nu a făcut revendicări teritoriale către statele vecine: nici după căderea regimului Ceaușescu în România, nici după dezmembrarea Iugoslaviei, nici după ce Ucraina și-a obținut independența din Uniunea Sovietică, nici la momentul dizolvării Cehoslovaciei. Ne respectăm vecinii, dar vrem ca ei să ne respecte și să respecte maghiari care trăiesc în țările respective. Respectăm comunitățile naționale (nr. minoritare) care locuiesc în Ungaria și vrem ca și ele să ne respecte", a transmis Janos Ader.

Un alt mesaj a fost transmis și de vicepremierul Zsolt Semjen la un eveniment desfășurat în Budapesta de comemorare a Trianonului.

„Ungaria are o responsabilitate dincolo de graniță - pentru element maghiar din străinătate", a precizat oficialul maghiar.

„Pentru 100 de ani, a fost un dezavantaj să fii maghiar. Haideți să fie un avantaj acum! Am obținut cel mai important lucru: fiecare (nr. etnic) maghiar poate fi un cetățean maghiar cu drepturi depline", a arătat vicepremierul Zsolt Semjen.

Pe 4 iunie se împlinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, document care a stabilit granițele după Primul Război Mondial și prin care Ungaria a pierdut trei sferturi din teritoriul pe care îl administrase. Transilvania a devenit atunci, și din punct de vedere juridic, parte a României, după ce unirea de facto avusese loc pe 1 decembrie 1918. 

Citește și:

Ce s-ar fi întâmplat dacă Ungaria n-ar fi semnat Tratatul de la Trianon. Interviu cu istoricul Balázs Ablonczy de la Budapesta
Un veac de minoritate. Revista presei maghiare
„În viitor, Transilvania ar putea căpăta o anumită formă de autonomie”. Interviu cu Lucian Boia

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro