MAE: Români infectați cu coronavirus la un abator din Dissen, Germania

mai 21, 2020

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat prezența mai multor cetățeni români printre angajații de la compania de prelucrare a cărnii din localitatea Dissen, landul german Saxonia Inferioară, confirmați pozitivi cu noul coronavirus.

Diplomația transmite că pentru moment nu este cunoscut numărul de români care au contractat virusul, dar toate persoanele infectate la acest abator au fost ușoare ale bolii sau sunt asimptomatice.

„Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Berlin, s-a autosesizat ca urmare a informațiilor apărute în mass-media locală referitoare la depistarea unor cazuri de infecție cu COVID-19 în rândul mai multor lucrători ai unei companii de prelucrare a cărnii din localitatea Dissen, landul german Saxonia Inferioară și a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale și pe lângă compania angajatoare pentru a verifica dacă printre persoanele infectate se regăsesc și cetățeni români.

MAE precizează că, potrivit datelor preliminare obținute de către reprezentanții ambasadei, printre persoanele confirmate cu COVID-19 care își desfășoară activitatea la această companie se regăsesc și cetățeni români. Până la acest moment, nu există date concrete cu privire la persoanele infectate, numărul total al angajaților diagnosticați cu COVID-19 urmând a fi comunicat în cursul zilelor următoare. Toate persoanele infectate suferă de o formă ușoară a bolii sau sunt asimptomatici și beneficiază de sprijinul companiei angajatoare pentru procurarea produselor necesare în această perioadă. Potrivit datelor comunicate de misiunea diplomatică, demersurile autorităților germane competente pentru investigarea și gestionarea situației sunt în curs de derulare, iar compania cooperează îndeaproape cu autoritățile locale pentru a lua toate măsurile necesare în acest context", transmite Ministerul Afacerilor Externe.

MAE menționează că la nivelul Ambasadei României la Berlin nu au fost primite solicitări din partea cetățenilor români care își desfășoară activitatea la această companie.

„​Ambasada României la Berlin menține legătura atât cu autoritățile locale, cât și cu reprezentanții companiei, fiind pregătită să acorde asistența consulară necesară, în limita competențelor legale și cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autoritățile locale în contextul pandemiei de COVID-19.

În context, MAE reiterează că misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din străinătate tratează cu prioritate orice solicitare de sprijin din partea cetățenilor români și întreprind demersuri pentru soluționarea fiecărei situații, în măsura posibilului, în contextul limitărilor impuse de pandemia de COVID-19", arată Ministerul de Externe.

La finalul lunii aprilie, Ministerul Afacerilor Externe a mai confirmat infectarea cu coronavirus a circa 200 de cetățeni români  care lucrau într-un abator din Birkenfeld, de lângă orașul Pforzheim din Germania.

Subiectul muncitorilor sezonieri care au plecat din România în plină pandemie este unul care a generat controverse puternice, mai ales după episodul de la Cluj când circa 2.000 de persoane s-au înghesuit în parcarea aeroportului fără nicio măsură de prevenție. Oamenii plecau pentru munci agricole în Germania, precum culesul de sparanghel și de aici și numele comisiei de anchetă.

Marți, circa 50 de muncitori români au protestat pe străzile din Bonn privind condițiile de muncă și au ajuns până la Consulatul României din localitate, unde se afla ministrul Muncii, Violeta Alexandru, care face o vizită de lucru în Germania pentru a discuta cu oficialitățile locale situația muncitorilor români.

Protestele muncitorilor români privind condițiile de lucru și cazare de la abatoarele și fermele din Germania ar fi convins autoritățile să schimbe legislația pentru a elimina subcontractorii și a împiedica abuzurile.

„Ministrul Muncii din Germania va prezenta în ședința de guvern, cancelarului Angela Merkel, un proiect pentru a schimba legislația muncii, în abatoare, unde sunt mulți muncitor sezonieri, dar și în agricultură. Ministrul cere, de exemplu, să fie eliminați subcontractorii, pentru că în lanțul acesta dintre angajator și angajat au intervenit agenții de muncă, alți angajatori intermediari. Uneori, sunt patru-cinci subcontractori, iar distanța dintre angajatorul principal și angajați a crescut foarte mult în detrimentul angajatului. Oamenii vorbesc cu subangajatorii, nu cu angajatorii direcți. Ministrul german al Muncii vrea să prezinte mâine (nr. azi) - e o premieră istorică în Germania - un proiect prin care aceste lanțuri de subangajatori, din industria cărnii în principal, să fie desființate”, a anunțat ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu, pentru Digi24.

Ambasadorul român a dat asigurări că toate salariile muncitorilor vor fi plătite, iar mai departe muncitorii vor alege dacă vor pleca de la ferma intrată în insolvență la un alt angajat sau dacă vor reveni acasă.

„Toate salariile vor fi plătite, cei care vor să fie relocați vor fi relocați, iar cei care vor să se întoarcă acasă vor pleca cu curse charter, plătite de fermierii care i-au angajat. Există avioane, așteaptă aprobări pentru aceste zboruri. E posibil ca acești oameni să ajungă acasă”, a mai precizat Hurezeanu.

Ambasadorul român afirmă că Ministerul de Externe nu poate acționa direct în aceste ferme, care sunt proprietăți private, și că s-a sesizat după semnalarea acestor cazuri în presă.

„Când aflăm de astfel de cazuri, din presă, informăm guvernul local, al landului. De acum, toate informațiile importante vor fi comunicate și autorităților de land, dar și autorităților federale. În acest fel, avem și noi acces în aceste ferme”, a mai completat Emil Hurezeanu, care a adăugat că s-a adresat de mai multe ori cancelarului Angela Merkel pe această temă și că lucrurile încep să se schimbe: „Cazurile din abatoare și din ferme au devenit subiect politic”.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, și omologul german, Hubertus Heil, au semnat marți o Declarație comună de intenție privind intensificarea cooperării în domeniul pieței muncii și politicilor sociale.

„Primul lucru pe care l-am discutat cu domnul ministru se referă la modul în care se desfășoară activitatea sezonieră în Germania, respectiv activitatea în domenii cheie în care românii aduc o contribuție importantă, recunoscută și apreciată de colegul meu, domnul ministru Heil, pentru care îi mulțumesc. (…) Am primit asigurarea că lucrătorii români vin în Germania cu contracte trimise de angajatori, dar sigur că trebuie să facem mai multe cu privire la conținutul acestor contracte. (…) Am avut toată deschiderea ministrului Heil pentru a răspunde cu fermitate tuturor sesizărilor primite de la cetățenii care muncesc în activități sezoniere”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, arătând că a încurajat lucrătorii români din fermele pe care le-a vizitat în Germania să facă sesizări când le sunt încălcate drepturile, pentru a veni în sprijinul autorităților care pot verifica aceste aspecte.

„Știu că condițiile de sănătate și securitate ale lucrătorilor români din Germania sunt o problemă mare în România. Și pe bună dreptate. Infecția în masă a lucrătorilor români este inacceptabilă. Mă rușinează! Muncitorii români trebuie să aibă același drept la protecție socială și securitate și sănătate în muncă“, a declarat și ministrul german al Muncii și Afacerilor Sociale Hubertus Heil.

Situația muncitorilor români care lucrează ca sezonieri în străinătate va fi subiect de anchetă și în Parlamentul României. PSD a anunțat înființare unei comisii de anchetă, pe o numesc „Operațiunea Sparanghel", care va avea ca obiect acțiunile autorităților în contextul plecării unui număr mare de cetățeni români ca muncitori zilieri în străinătate în timpul pandemiei de coronavirus.

 

 

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro