Lista documentelor de trecere a frontierei de stat

martie 19, 2009

Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, lista cuprinzând documentele de trecere a frontierei de stat acceptate de statul român, emise de statele terţe sau entităţile internaţionale recunoscute de România. Aceasta va deveni un instrument de lucru care să sprijine în mod eficient activitatea misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României precum şi a autorităţilor de frontieră, în contextul apariţiei de noi subiecte de drept internaţional, al intensificării relaţiilor internaţionale ale României şi al diversificării tipurilor de documente de călătorie pe care se solicită viza de intrare în ţară.

Lista aprobată astăzi prin hotărâre de guvern urmează să fie dată publicităţii şi transmisă Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene, pentru informarea celorlalte state membre, în conformitate cu obligaţiile asumate de România ca stat membru al UE aflat în procedura de acces la spaţiul Schengen.

Pe măsură ce vor interveni modificări referitoare la statele sau organizaţiile internaţionale ale căror documente de călătorie sunt recunoscute de România sau la tipurile de documente emise de acestea, lista va fi actualizată de Ministerul Afacerilor Externe în colaborare cu Ministerul Administraţiei şi Internelor şi dată publicităţii.

Informaţii de background:

Regimul juridic al documentelor de trecere a frontierei de stat pentru intrarea în ţară, emise de statele sau entităţile internaţionale recunoscute de România, este prevăzut în OUG nr. 194/2002, republicată. Actul normativ enumeră documentele de trecere a frontierei de stat, acceptate în România, respectiv: paşapoartele, titlurile de voiaj, carnetele de marinar, cartea de identitate sau alte documente similare, documentele de călătorie ale refugiaţilor, ale străinilor cărora li s-a acordat protecţie umanitară condiţionată sau ale apatrizilor şi paşaportul colectiv.

Recunoaşterea de către statul român a unor documente de călătorie emise de alte state sau entităţi internaţionale se face pe baza tratatelor, acordurilor şi convenţiilor bilaterale şi multilaterale la care România este parte. Instituţia care gestionează această problematică şi stabileşte în practică documentele de călătorie care sunt recunoscute şi acceptate de statul român este Ministerul Afacerilor Externe.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro