Lansare J. Hillis MILLER -Etica lecturii

noiembrie 29, 2007

Carturesti si Editura ART va invita la o intalnire cu profesorul J. Hillis MILLER, unul dintre fondatorii determinismului american, cu prilejul lansarii cartii sale, Etica lecturii.
Invitati: Paul Cornea, Carmen Musat si Mircea Martin.
Dupa ce bunul simt istoric a invins in lupta cu terorismul ideologic, Teoria n-a pierit, a devenit doar incompatibila cu Teroarea. Ea ni se infatiseaza acum sub chipul unui demon tandru, ironic si autoironic, uneori doar jovial, care nu mai doreste sa ne supuna, ci sa ne seduca. Temele acestei colectii sunt de o mare diversitate si intensitate, sunt teme (reale) ale timpului nostru (real); cartile acestei colectii va invita la o receptivitate complice, va racordeaza la o actualitate care nu mai tine cont de distante. Atentie, demonul teoriei ne face cu ochiul! Ca orice demon care se respecta, nu doarme niciodata: e prezent oriunde, oricand, dar nu oricum.
Abordand problema relatiei intre etic si estetic, una din intrebarile mereu deschise adresate literaturii, J. Hillis Miller nu urmareste sa elaboreze o teorie a interpretarii ce va cauta in produsul actului creator manifestarea unui act moral; dimpotriva, el analizeaza etica demersului interpretativ propriu-zis. Este interpretarea mea morala numai daca respecta cu fidelitate lumea textului? Poate acesta sa se ofere unei astfel de interpretari? Pornind de la definitia conceptului in filosofia kantiana, comparand-o si completand-o apoi cu teoria lui De Man, Miller face o paralela intre etica sociala si o etica a lecturii, asa cum este ea inteleasa de cativa scriitori (George Eliot, Trollope, James si Benjamin) care isi re-citesc propria opera. Ceea ce spune un autor despre textul sau nu este altceva decat un nou text; cel dintai ascunde ''lucrul'' (The Thing), revelandu-l in acelasi timp.
Etica lecturii ramane doar promisiunea ca absenta poate deveni prezenta, imposibilul - posibil; o promisiune a carei implinire va fi permanent amanata. Profesor de literatura engleza si teoria literaturii la Universitatea Irvine din California, unul dintre fondatorii deconstructivismului american, J. Hillis Miller a fost influentat, in prima parte a carierei sale, de George Poulet (intalnit la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore) si de viziunea despre literatura a Scolii geneveze. Din 1972, a predat la Universitatea Yale, unde i-a avut colegi pe Paul de Man, Harold Bloom, Geoffrey Hartman. In 1986 se muta la Universitatea Irvine din California, unde l-a invitat constant pe Jacques Derrida. Printre scrierile sale se numara: Charles Dickens : The World of His Novels (1958), The Disappearance of God (1963), Poets of Reality (1965), Thomas Hardy : Distance and Desire (1970), Fiction and Repetition (1982), The Linguistic Moment (1985), Hawthorne and History (1991), Ariadne's Thread (1992), Topographies (1995),Others (2001), On Literature (2002).

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro