Începe războiul PNL – USR-PLUS. „Mâine vom cere PNL să spună ce aleg la prima tragere, nu acceptăm orice”

decembrie 11, 2020

Conducerile PNL și USR-PLUS s-au întâlnit astăzi pentru a discuta strategia de urmat înaintea negocierilor pentru formarea majorității parlamentare. Până la împărțirea funcțiilor din ministere și Parlament, cei de la USR-PLUS solicită ca discuția să plece de la principiul proporționalității, de la cât a obținut fiecare partid în alegeri. În aceste condiții, USR-PLUS nu vrea să cedeze funcția de prim-ministru către PNL, dar nici pe cea de președinte al Camerei Deputaților.

„Poziția noastră la negocieri este asta: voi aveți mai multe voturi, aveți prima tragere. Dacă vă alegeți președinția Camerei, atunci înseamnă că noi alegem premierul. Dacă alegeți premierul, noi o să solicităm președinția Camerei. Varianta că PNL are și prima și a doua tragere și noi nu spunem nimic este un lucru pe care nu îl acceptăm”, au precizat pentru Europa Liberă surse din conducerea USR-PLUS.

Potrivit acestora, USR-PLUS nu se află în poziția de a se ruga de PNL pentru a-i primi la guvernare, ci vor să fie tratați ca parteneri egali. Dan Barna este cel care vizează funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Liberalii susțin că nu sunt dispuși să negocieze această poziție.

„Conducerea PNL a dat un vot pentru susținerea lui Ludovic Orban pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților. Nu intră în discuție să cedăm această funcție”, a declarat un vicepreședinte PNL pentru Europa Liberă.

Pierderea acestei funcții de către Ludovic Orban ar duce la izolarea și mai accentuată a acestuia în interiorul partidului.

Problema USR-PLUS este că nu are un nume de forță în cazul în care PNL ar dori să le cedeze șefia Senatului. De aceea, ei insistă pentru funcția de la Cameră, ca aceasta să îi revină lui Dan Barna.

O variantă alternativă luată în calcul de USR-PLUS este ca în cazul în care PNL desemnează premierul, dar și președintele Camerei, numărul ministerelor să fie împărțit egal. Această variantă depinde foarte mult de modul în care se vor poziționa cele două partide în negocierile pentru împărțirea funcțiilor de premier și președinte al Camerei Deputaților. Dacă formula de Guvern rămâne neschimbată, existând totuși posibilitatea spargerii unor ministere, PNL ar lua 8-9 ministere, USR-PLUS va deține 2-3 ministere, iar UDMR 2-3 ministere.

„PNL trebuie să înțeleagă și să accepte că nu a câștigat aceste alegeri, că pozițiile din ministere, Parlament, agenții nu sunt ale lor și ne cedează și nouă o parte. În ultimul an, PNL a pus oameni peste tot în Guvern, miniștri, secretari de stat, agenții, instituțiile deconcentrate din teritoriu. Oamenii aceia numiți de PNL se află pe funcții și vor trebui să plece acasă. Negocierea începe de la zero pentru toate funcțiile, nu că unele sunt ale PNL și nu ne putem atinge de ele. Aici e cheia, PNL să înțeleagă că totul se negociază, nu au ei ceva și ne dau și nouă”, a declarat pentru Europa Liberă un lider din USR-PLUS.

 

USR vrea să spargă monopolul PNL pe ministerele cu bani

Negocierile pentru împărțirea ministerelor se anunță și ele dificile deoarece USR-PLUS dorește să primească conducerea unor ministere cu bani: Finanțe, Transporturi, Dezvoltare sau Fonduri Europene.

„PNL a încercat să impună în discursul public că ministerele cu bani au avut miniștri performanți și ele nu intră la negocieri. Toți miniștrii PNL vor să rămână în funcție, iar PNL renunță la ministerele cu probleme, gen Muncă, Educație. Nimeni nu e în funcție și are poziția asigurată”, spune un alt lider din USR-PLUS.

În tabăra liberală se poartă negocieri chiar pentru aceste ministere de forță. Spre exemplu, cea mai puternică bătălie este cea pentru Ministerul Dezvoltării, ministerul care asigură banii pentru primării. Printre candidați se numără Robert Sighiartău, actualul secretar general al PNL, și Florin Roman, liderul grupului PNL din Camera Deputaților.

„Nu ne putem da la o parte miniștrii să le facem loc celor de la USR-PLUS. Trebuie să vedem și cu ce oameni vin, nu poți să dai afară un ministru foarte competent că vrea USR postul. Nu se poate”, susține un membru din conducerea PNL.

Ludovic Orban încearcă să păstreze și Ministerul de Finanțe la PNL, funcție dorită insistent de USR-PLUS pentru deputatul Claudiu Năsui. La acest minister, președintele PNL îl dorește pe Ionel Dancă, fostul șef al Cancelariei Guvernului. USR-PLUS nu are încredere că Dancă este capabil să gestioneze un asemenea minister într-un an de criză.

O altă discuție este legată de Ministerul Justiției, unde, în cazul în care USR-PLUS preia ministerul, PNL dorește să mențină secretarii de stat. Soluția nu este agreată de cei din USR-PLUS.

Chiar dacă PNL susține că negocierile se vor finaliza până la consultările de la Palatul Cotroceni de luni, cei din USR-PLUS cred că acestea vor continua și săptămâna viitoare.

Liberalii îl propun pe Florin Cîțu pentru poziția de premier, în timp ce USR-PLUS îl susține pe Dacian Cioloș.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro