Furnica - cel mai bun seismolog

aprilie 15, 2013

Furnicile pot simti cutremurele cu cel putin o zi mai devreme decat acestea se intampla. Comportamentul li se schimba vizibil, renunta la rutina zilnica pentru a se pune la adapost inaintea evenimentului si revin la activitatile normale doar dupa ce pericolul a trecut. Conform unui studiu recent, furnicile revin la viata obisnuita abia la o zi dupa cutremur, scrie IndiaTimes.com

Cercetatorii de la Universitatea Duisburg-Essen din Germania si-au prezentat studiul si concluziile in cadrul unui eveniment dedicat stiintelor naturii care a avut loc la Viena la finalul saptamanii trecute.

Oamenii de stiinta au descoperit ca furnicile prefera sa-si dezvolte coloniile de-a lungul faliilor tectonice active, concluzie trasa dupa observarea densitatii musuroaielor in zonele respective. Cu ajutorul unei camere de filmat speciale implantate in aceste musuroaie s-au studiat schimbarile de comportament in perioada premergatoare unui eveniment seismic. Monitorizarea s-a petrecut timp de trei ani, timp in care cercetatorii au avut ocazia sa descopere detalii surprinzatoare despre comportamentul furnicilor. De obicei constante si foarte constiincioase in indeplinirea activitatilor zilnice, atunci cand simt ca se apropie un cutremur cu o magnitudine de cel putin 2 grade pe scara Richter. Cu o zi inainte de cutremur ies toate din musuroi si se intorc abia dupa cel putin 24 de ore, dupa ce pericolul a trecut.

Conform studiului, furnicile pot sa prevada momentul cutremurului datorita abilitatii de a sesiza o schimbare minuscula in emisiile de gaze din subteran sau prin identificarea unei schimbari in campul magnetic.

Abilitatile de seismolog ale furnicilor le completeaza pe cele de rezistenta in medii cu radioactivitate ridicata.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro