Foraje puturi metoda cu circulatie directa

iulie 7, 2015

Este folosita atat in formatiunile dure cat si in cele neconsolidate, pentru adancimi notabile, de cateva sute de metri. Avansul este asigurat de miscarea de rotatie, iar noroiul este aspirat intr-un bazin mare si adus la suprafata de miscarea ascendenta la o viteza ceva mai mica de 15 m pe minut. Se pot obtine diametre intre 40 si 60 cm.

Foraje puturi cu tuburi de sustinere

Gaurirea cu tuburi de sustinere este o varianta similara celei precedente amintite aici, folosindu-se in cazul solului mai putin consolidat. Avansarea are loc cu ajutorul unor tuburi ca niste garnituri, facandu-se pe uscat si adaugandu-se bucati de conducta pe masura ce se patrunde in adancime.

Alegerea metodei potrivite este foarte importanta pentru a nu exista consecinte nedorite dupa inceperea lucrarilor, de aceea se tine cont in primul rand de tipul de sol in care va fi amplasata fantana sau putul.

Metoda rotativa cu circulatie inversa pentru foraje puturi

Printre alte metode de foraje puturi mai poate fi amintita si cea rotativa cu circulatia inversa a noroiului. In acest caz, fluidul de foraj coboara de-a lungul spatiului inelar si urca prin interiorul tijelor. Este una din metodele preferate de cele mai multe ori deoarece poate atinge adancimi si diametre mari, avand in acelasi timp si o viteza de lucru excelenta. Printre principalele avantaje ale utilizarii acestei metode pot fi enumerate utilizarea apelor subterane ca fluid de foraj si o calitate mai buna a probelor de apa colectate, plus faptul ca terenul, chiar daca este mai putin consolidat, nu risca sa se prabuseasca.

Avantaje si dezavantaje ale metodelor de foraje puturi

Forajul cu ciocan functioneaza la fel ca metoda cu circulatie directa, doar ca, de data aceasta, avand ca fluid de foraj aerul comprimat. Este o metoda potrivita mai ales pentru tipurile de sol compact sau rigid. Aerul este trimis prin tije, la fundul gaurii, cu ajutorul unui compresor, fie uscat, fie intr-un amestec de spumare, alcatuit din apa, betonita, carbonat de sodiu si un element de spumare. La capatul inferior al tijelor exista o supapa controlata de aerul comprimat, trimis la o presiune de pana la 24 atm.

Exista unele avantaje si dezavantaje in utilizarea acestei metode de foraje puturi. Curatarea gaurii este completa si burghiul poate avansa mai repede, viteza de avans ridicata chiar si in solul compact, se evita pierderile de circulatie. Totusi, aceste instalatii sunt mai putin frecvente, lucrarile au cost destul de ridicat, exista posibilitatea blocarii la adancimi foarte mari, deoarece ciocanul cu care se lucreaza trebuie sa fie lubrifiat din abundenta, exista riscul contaminarii acviferului. www.Puturiapa-hidrogeofor.ro

» Preluat de pe LivePr.ro
- Foraje puturi metoda cu circulatie directa

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro