Exista prima sentinta judecatoreasca pentru demontarea Cathedral Plaza

septembrie 10, 2012

Tribunalul Dambovita, la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti si a credinciosilor romano-catolici, prin sentinta civila nr. 2520/2012, l-a obligat pe Primarul General al Municipiului Bucuresti sa emita decizia prin care sa dispuna desfiintarea turnului Cathedral Plaza si sa ia toate masurile administrative de aducere a terenului in situatia anterioara emiterii autorizatiei, in vederea refacerii cadrului natural din zona de protectie a Catedralei Sf. Iosif.

Prin aceasta decizie definitiva legalitatea este repusa in drepturi, se raspunde dorintei cetatenilor romani care s-au pronuntat in proportie de 81,1% in favoarea desfiintarii cladirii, conform sondajului realizat de TVR in data de 13.07.2011, si nu in ultimul rand este interpretata pozitiv vointa exprimata inca din 2006, anul demararii proiectului, a celor 153.000 de semnatari ai petitiei impotriva edificarii acestui mastodont.

„Suntem in masura sa prezentam in fata autoritatilor publice si ultima veriga solicitata in vederea desfiintarii constructiei ilegale, inaltata prin abuz, inselatorie, prin parghii oculte, cu multi bani investiti in acte cel putin dubioase. Avem deja o prima hotarare definitiva privind desfiintarea acestei aventuri ilegale cu implicatii asupra patrimoniului national si asupra cultului catolic.

Demersurile noastre nu se opresc aici, deoarece am solicitat instantei de judecata sa oblige chiar pe investitor la demontarea constructiei pentru a inlatura prejudiciul produs Catedralei, dosar aflat pe rolul Judecatoriei Sectorului 1. Reamintim ca si DNA continua cercetarile in cazul celor care au semnat procesul-verbal de receptie fictiva a constructiei”, a declarat IPS Ioan Robu.
In motivarea sentintei de catre Tribunalul Dambovita se arata ca „decizia de desfiintare a constructiei reprezinta o masura de legalitate, de aplicare a principiului ceea ce este nul, nu produce efecte”. De asemenea, se retine ca „autoritatile publice sunt obligate sa respecte legea, sa restabileasca ordinea de drept perturbata prin emiterea unui act administrativ nelegal, pentru inlaturarea consecintelor materiale produse”, ca „desfiintarea acestei constructii reprezinta pe de o parte aplicarea principiului legalitatii iar pe de alta parte singura posibilitate a inlaturarii afectarii drepturilor si intereselor reclamantilor”. Instanta arata ca „interesul pe care s-au sprijinit demersurile juridice ale reclamantilor, este un interes public deosebit, intrucat se afecteaza nu un spatiu public, ci un spatiu public cu valoare istorica deosebita, aspect de care autoritatea publica era obligata sa tina seama”.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro