Dorul de călătorii fără frică, restricții. Cu cât s-a prăbușit turismul, cât timp va dura revenirea

decembrie 29, 2020

Pandemia de coronavirus a luat prin surprindere pe toată lumea în 2020, iar planurile de vacanță și călătorie au fost spulberate de restricțiile impuse de autorități și frica instalată. A urmat o prăbușire a turismului mondial cu peste 60% în primele șase luni ale anului. În 2019, călătoriile și turismul reprezentau unele dintre cele mai importante sectoare ale economie mondiale, aproape 10% din PIB-ul global, cu peste 320 de milioane de locuri de muncă la nivel mondial și o valoare de nouă trilioane de dolari.

Criza din turism a fost una fără precedent în 2020 și a pus în pericol aproape 120 de milioane de locuri de muncă. Ea a fost resimțită de aproape fiecare cetățean care a planificat o vacanță sau un city-break anul acesta, indiferent de zona în care a dorit să călătorească. Intențiile de călătorie din lunile ianuarie sau februarie 2020 au fost schimbate radical de izbucnirea epidemiei de coronavirus, iar efectele acesteia s-au văzut din plin asupra turismului.

În primele șase luni ale anului, cele mai afectate zone turistice au fost cele din Asia și Pacific, o scădere cu 72%, urmate de Europa, unde s-a înregistrat o diminuare a numărului de turiști cu 66%. Doar în primul semestru, pierderile la nivel global s-au ridicat la aproape 460 de milioane de euro, potrivit Organizației Mondiale a Turismului.

Destinații căutate în Europa pentru city-break-uri, precum Paris, Barcelona, Roma, au rămas închise în cea mai mare parte a anului. Spania, Italia sau Grecia s-au confruntat cu probleme majore legate de numărul de turiști, în pofida mesajelor optimiste că pandemia poate să fie ținută sub control. Țările cu un turism dezvoltat au resimțit din plin impactul negativ al crizei sanitare, deoarece oamenii au nevoie de timp pentru a simți că pot călători în siguranță, iar restricțiile de circulație vor fi ridicate în totalitate.

Pierderile suferite în turism sunt cu mult mai mari decât cele înregistrate în timpul crizei economice din 2009, potrivit experților FMI. Spre exemplu, în Hawaii, se estimează că unul din șase locuri de muncă ar putea să fie afectate în acest an din cauza pandemiei de coronavirus.

Scenariile experților internaționali prevăd o revenire în 2021 pentru turism, dacă pandemia intră pe o pantă descendentă după apariția vaccinurilor. Se așteaptă ca populația să recapete încrederea necesară pentru a călători, iar restricțiile impuse de autorități să se relaxeze. Totul depinde însă și de măsurile active luate de guverne pentru a sprijini industria ospitalității și companiile aeronautice. Revenirea turismului la cotele din 2019 este așteptată să se realizeze abia în următorii trei sau patru ani, ținta realistă fiind 2024.

Vaccinul reprezintă astfel marea speranță pentru industria ospitalității, iar din a doua jumătate a anului viitor se așteaptă ca restricțiile să fie ridicate.

Schimbare destinațiilor: de la excursii externe la cele interne, în natură

Criza legată de COVID-19 a generat și mutații în tendințele de călătorie. Cu aeroporturile închise și obligați să stea în carantină dacă aleg anumite destinații, oamenii și-au mutat atenția spre călătoriile interne, spre destinațiile în natură și aer liber. Acestea au fost considerate cu un risc mai mic decât cele în marile aglomerații urbane sau plajele aglomerate.

Stațiunile montane, Delta Dunării sau litoralul au devenit ținte pentru turiștii români care preferau să plece în afara granițelor. De asemenea, alte destinații mai puțin cunoscute au devenit de interes pentru turiștii români.

Stațiuni uitate precum Călimănești, Căciulata sau Geogiu-Băi au revenit în atenția românilor.

Un studiu al World Travel&Tourism Council a arătat că 58% dintre potențialii călători de pe întreg globul și-au exprimat intenția să facă excursii interne în 2020.

În intervalul ianuarie – octombrie 2020, potrivit INS, sosirile în România au scăzut cu 40,4%, iar plecările cu 42.7%. Dacă anul trecut numărul soririlor și plecărilor a fost de 11.036.333, în primele zece luni din acest an, ele s-au situat la 4.459.923.

În ceea ce privește situația sosirilor și înnoptărilor în structurile de primire turistică în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2020, se observă o prăbușire a turismului.

Conform Institutului Național de Statistică, sosirea unui turist se înregistrează când o persoană este înscrisă în registrul structurii de primire turistică cu funcţiune de cazare turistică, pentru a fi găzduită una sau mai multe nopţi. În fiecare structură de primire turistică cu funcţiune de cazare turistică se socoteşte o singură sosire pe turist, indiferent de numărul de înnoptări rezultate din şederea sa neîntreruptă.

La capitolul sosiri, scăderea față de primele zece luni ale lui 2019 este de 49%, incluzând și turiștii străini.

Reprezentanții industriei ospitalității susțin că pierderile din acest an sunt estimate la 3 miliarde de euro, aproape 1 miliard de euro reprezentând pierderea suferită de hotelieri. Experții susțin că jumătate dintre angajații Horeca riscă să rămână fără locuri de muncă, dacă restaurantele nu se vor deschide.

Bulgaria și Grecia, ținte pentru turiștii români în sezonul cald

 

Dacă nu au ales o destinație din România, turiștii români au preferat în timpul verii să se deplaseze cu mașina în zone apropiate. Destinația preferată a fost Bulgaria, care nu a impus prezentarea unui test COVID-19 la graniță, ci doar o declarație pe proprie răspundere. Grecia a început sezonul turistic fără  a solicita prezentarea unui test COVID-19 la intrarea în țară, ci a impus teste aleatorii la intrarea pe teritoriul său. Situația s-a schimbat după 14 iulie, când pentru a intra în Grecia, orice turist român a fost obligat să prezinte la graniță un test COVID-19, ceea ce a reprezentat o cheltuială suplimentară.

Probleme pentru Airbnb la începutul crizei sanitare, concedieri masive

Debutul epidemiei de coronavirus și introducerea măsurilor excepționale în majoriatea statelor europene au generat probleme majore pentru Airbnb, o platformă de pe care se pot rezerva cazări. O situație similară a fost și pentru site-ul booking.com.

Aproape un sfert dintre angajații Airbnb au fost concediați la începutul pandemiei de COVID-19, iar platforma a avut nevoie de o finanțare urgentă de 2 miliarde de dolari. Situația financiară a companiei s-a remediat abia în al treilea trimestru din 2020, când a revenit pe profit. Un avantaj l-a constituit faptul că turiștii au început să caute mai multe locuințe pentru a le închiria decât să meargă la hotel.

Marile festivaluri anulate: Rio, Veneția. Sezonul de schi suferă

Pandemia de coronavirus a anulat în acest an și marile festivaluri, care atrăgeau milioane de turiști. Primul mare eveniment anulat a fost celebrul festival de la Rio, organizat în fiecare an în luna februarie. Nu se știe dacă acesta ar putea să fie organizat în 2021, din cauza ratei de răspândire a COVID-19 în Brazilia.

Carnavalul de la Veneția a fost închis mai devreme în 2020 din cauza izbucnirii epidemiei de coronavirus în Italia. Evenimentul atrage în fiecare an milioane de turiști, dar criza sanitară a impus măsuri extreme.

Industria muzicală a trebuit să abandoneze de asemenea toate turneele și concertele programate pentru 2020. Nici marile festivaluri de muzică nu s-au mai putut desfășura din cauza problemelor sanitare. Toate aceste evenimente atrăgeau turiști, iar întreaga industrie a avut de suferit. Nici saloane auto nu s-au putut desfășura, marile evenimente de la Paris sau Geneva fiind anulate.

Disneyland, o altă sursă de atracție pentru turiști, a fost închis între lunile martie și iulie, iar pe 30 octombrie s-a luat o decizie similară din cauza măsurilor introduse în Franța.

Compania Walt Disney a decis să concedieze 28.000 de angajați din parcurile tematice din cauza pierderilor economice suferite în urma pandemiei de COVID-19.

Statele europene au decis să aplice o politică diferită în privința stațiunilor de schi, dar în multe țări nu se poate schia sau hotelurile sunt închise, ceea ce avantajează localnicii. Germania a decis să închidă sezonul de schi până la începutul anului viitor, în timp ce Elveția l-a menținut deschis. 

Răbufnirea de la finalul anului: au explodat vânzările pentru vacanțe exotice

Finalul de an an adus o surpriză pe piața turistică, biletele pentru vacanțele exotice fiind vândute extrem de rapid. Companiile de turism au susținut că vânzările au depășit așteptările, vacanțele către Maldive, Zanzibar, Cancun – Mexic sau Republica Domicană fiind preferate de turiștii români, iar prețurile sunt mai mici decât în anii trecuți.

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro