Delta Dunarii este vulnerabila la efectele schimbarilor climatice

martie 20, 2013

Autoritatile din Romania, Republica Moldova si Ucraina au semnat astazi, in cadrul unei intalniri oficiale organizate de WWF si Centrul pentru Studii Regionale si Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (Ucraina), „Declaratia comuna privind cresterea rezilientei la schimbarile climatice in Delta Dunarii“.

Declaratia comuna are ca scop consolidarea cooperarii intre reprezentantii cheie din zona extinsa a sub-bazinului Deltei Dunarii, pentru combaterea efectelor schimbarilor climatice. Aceste schimbari influenteaza deja calitatea apei si perturba echilibrul tuturor ecosistemelor din Delta, ceea ce ar putea compromite semnificativ bunastarea populatiei locale, in viitor. Cei 100000 de oameni care locuiesc in Delta Dunarii depind in mod direct de resursele naturale ale regiunii. Declaratia comuna se bazeaza pe si include principalele constatari ale evaluarii vulnerabilitatii climatice a regiunii, care a fost realizata in cadrul proiectului de trei ani, finantat de CE, "Cresterea rezilientei la schimbarile climatice in Delta Dunarii prin Managementul Integrat al Apei si Terenurilor".

La intalnire au participat membri ai Ministerului Mediului (Republica Moldova), autoritati locale, administratii regionale ale apelor si padurilor, directori ai Rezervatiei Biosferei din Romania si Ucraina si organizatii non-guvernamentale. Mai mult decat atat, concluziile si propunerile studiului de evaluare a vulnerabilitatii au fost recomandate pentru a fi integrate in activitatile de planificare spatiala, gestionare a terenurilor si a apei, precum si in politicile publice. Comunicarea rezultatelor catre comunitatile locale si autoritatile din Ucraina, Romania si Moldova a fost subliniata ca fiind de o importanta primordiala.

" Declaratia comuna privind cresterea rezilientei la schimbarile climatice in Delta Dunarii, semnata astazi, si Strategia de Adaptare Climatica, ce este in curs de elaborare, vor ajuta guvernele si organizatiile de mediu din cele trei tari sa vada amploarea schimbarilor viitoare, provocarile pe care acestea le prezinta si sa creeze masuri de adaptare potrivite. Aceste doua documente vor fi baza abordarii sistemice pentru rezolvarea problemei, abordare mult mai eficienta decat masurile individuale ", a declarat Mykhailo Nesterenko, Coordonator proiecte Delta Dunarii la WWF Ucraina.

ONU considera schimbarile climatice ca fiind una dintre cele mai mari provocari din secolul XXI pentru dezvoltarea umanitatii. Cresterea temperaturii globale si a nivelului marii, precum si schimbarile in tiparele climatice generale sunt doar cateva dintre efectele care vor afecta cel mai probabil nu numai aspectele sociale si economice ale vietii noastre, ci si ecosistemele naturale.

Mai multe detalii despre proiectul "Cresterea rezilientei la schimbarile climatice in Delta Dunarii prin Managementul Integrat al Apei si Terenurilor" sunt disponibile la: http://www.wwf.ro/ce_facem/dunrea_i_delta_dunrii/enrtp/.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro