De ce e bine sa apelati la avocat roman in Bulgaria cand deschideti o afacere in tara vecina

februarie 21, 2017

Dintre toate statele Uniunii Europene, Bulgaria a devenit in ultimii ani statul din Europa de Est ce a atras poate cele mai multe investitii straine. Avantajele fiscale pe care le ofera tara vecina in relatia cu Romania a stimulat o buna parte dintre intreprinzatorii romani sa-si deschida afaceri in Bulgaria.

Strategia abordata de vecinii de la sud de Dunare a fost una diametral opusa fata de cele implementate de conducatorii nostrii. Daca in Bulgaria taxele si impozitele au fost mentinute la cote extrem de mici, ducand spre metodele aplicate de paradisurile fiscale, in Romania, din pacate, taxele si impozite au fluctuat constant si nu au mers intotdeauna in directia potrivita pentru antreprenori si cetateni.

Cum a reusit tara vecina sa atraga banii strainilor?

Bulgaria, o tara cu o populatie predominant urbana ce are putin peste 7 milioane de locuitori, a reusit sa devina paradisul micilor oameni de afaceri din Uniunea Europeana. Impozitul pe profit este cel mai mic din spatiul comunitar: 10%, iar impozitul pe dividende este de 5%.

Stiai ca Banca Nationala a Bulgariei schimbi nelimitat Leva in Euro la curs valutar fix? 1 Euro este echivalentul a 1.95583. Aceasta facilitate aduce un mare plus la capitolul stabilitate, lucru pe care orice investitor strain doreste sa-l auda.

In comparatie cu Romania, unde procedurile stufoase fac ca recuperarea TVA-ului sa fie o adevarata aventura, de multe ori cu final deloc fericit pentru firma, in tara vecina TVA-ul se recupereaza trimestrial, iar firmele care au o cifra de afaceri mai mica de 25.000 euro nu platesc TVA.

Mai mult decat atat, avand o firma in tara vecina si facand tranzactii intracomunitare cu tara noastra, facturile se vor emite fara TVA, lege valabila pe tot spatiul Uniunii Europene, dar cum taxele, impozitele, chiriile, spatiile si salariile sunt mai mici in Bulgaria decat in Romania, aceste detalii transforma statul vecin intr-o foarte buna oportunitate pentru antreprenorul roman.

Costul deschiderii unei firme in Bulgaria

Costurile pe care trebuie sa le plătiti statului bulgar pentru a va infiinta o firma sunt urmatoarele:

  • Rezervarea denumirii firmei la nivel national - 50 de leva plus 4 leva comision bancar

  • Taxa de inregistrare in Registrul Comertului - 82 de euro plus 2 euro comision bancar

  • Taxele notariale - aproximativ 10-15 de euro (sau 5 euro pentru un SRL cu asociat unic)

  • Comision bancar pentru deschiderea unui cont de capital social – 5 euro

  • Certificat constatator realizat imediat dupa infiintare – 5 euro

Lucrurile se complica un pic daca incercati sa faceti toate demersurile singur si nu cunoasteti limba bulgara si legile statului vecin, insa daca apelati la un avocat roman in Bulgaria care sa va ajute cu infiintarea firmei in statul vecin si sa va reprezinte interesele, puteti scapa de foarte multa bataie de cap, acesta ocupandu-se de toate demersurile necesare pentru a avea in cel mai scurt timp si cu cat mai putin effort afacerea dorita in Bulgara. Pe langa toate acestea, va asigura si consultanta de care sigur aveti nevoie atunci cand deschideti o afacere intr-o tara vecina.

Stiai ca orasul Ruse – cea mai apropiata localitate Bulgara de Bucuresti – este situat la numai 76 de kilometri de capitala tarii noastre?

In concluzie, daca v-ati decis sa beneficiati de numeroasele avantaje pe care le ofera Bulgaria investitorilor straini, analizati bine toate detaliile, faceti-va un plan sanatos de actiune si, daca apelati la un consultant specializat aveti toate sansele sa va creati o afacere care sa va aduca mai multi bani decat investind in propria tara. Desi este un aspect trist si neplacut pe alocuri, este important sa va adaptati contextului daca doriti sa fiti antreprenor de succes.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro