Cum te ajuta o clasa energetica mai buna a locuintei sa micsorezi cheltuielile lunare

februarie 19, 2016

Majoritatea persoanelor, usor sceptice nu vad  utilitatea certificatului energetic, mai ales cand apartamentul certificat energetic are o clasa energetica buna. Insa clasa energetica a apartamentului in cauza arata, de fapt consumul energetic al acestuia, justificand implicit costurile aferente furnizarii energiei pentru incalzire, a apei calde calde de consum, a electricitatii locuintei. Astfel, un apartament cu clasa energetica C se diferentiaza categoric de un apartament cu clasa energetica A din punct de vedere al costurilor rezultate din consumurile energetice ale apartamentelor.

Specialistii energetici Avizez prezinta o comparatie reala intre 2 apartamente pentru care a fost efectuat cate un certificat energetic in Bucuresti. Ambele apartamente sunt cu 3 camere, pozitionate la etajul 1 din 10 etaje, dar aflate in locatii diferite in Bucuresti. Unul dintre apartamente are clasa energetica A, iar altul are clasa energetica C.

Apartamentul care a obtinut clasa energetica C se afla intr-un bloc construit in anul l977, nereabilitat, are trei pereti exteriori, orientati NE, NV, SV. Incalzirea apartamentului si a apei calde de consum se face centralizat de la Radet si conducta de recirculare nu functioneaza, desi apartamentul se afla la etajul 1 din 10. Ferestrele apartamentului sunt din tamplarie din lemn, iar balconul acestuia este deschis. Apartamentul se incalzeste prin intermediul a 3 radiatoare din fonta si a 2 coloane incalzitoare (in bucatarie si baie). Iluminatul apartamentului se face cu becuri incadescente (model vechi si ineficient).

Facand un total al costurilor lunare rezultate dintre toate consumurile energetice (incalzire, apa calda de consum, iluminat) ale apartamentului respectiv, a carei clasa energetica este C acestea sunt in perioada iernii de aproximativ 600 RON/ luna.

Celalalt apartament, a carei clasa energetica este A se afla intr-un bloc construit in anul 1964, reabilitat termic in anul 2013. Dintre cei 4 pereti ai apartamentului, doar 2 sunt exteriori, dintre care un perete (pe directia NV) se desfasoara la exterior doar pe jumatate, cealalta jumatate fiind catre casa scarii. Peretele apartamentului care este dispus complet spre exterior este orientat pe directia cardinala unde aportul de energie solara este cea mai ridicata, adica SE. Ceilalti doi pereti ai apartamentului sunt interiori, avand pereti comuni cu vecinii. Incalzirea apartamentului respectiv si prepararea apei calde se face cu centrala termica proprie cu gaz. Apartamentul are 4 radiatoare din aluminiu si un port prosop din otel in baie. Balconul apartamentului este inchis cu termopan si restul ferestrelor sunt tot din termopan. Iluminatul apartamentului se face cu becuri ecomonice de tip LED.

 Pentru acest apartament in perioada iernii costul total lunar rezultat din consumurile energetice ale acestuia (incalzire, preparare apa calda  si iluminat) este de aproximativ 250 RON, factura de gaz avand valoarea cuprinsa intre 190-200 RON, iar factura de ENEL fiind de 50-60 RON.

Asadar, oricat de ireal vi s-ar parea, certificatul energetic arata clar, prin clasa energetica acordata locuintei, daca aveti de suportat costuri mai mari sau mai reduse pentru consumurile energetice ale locuintei.

 



» Preluat de pe LivePr.ro
- Cum te ajuta o clasa energetica mai buna a locuintei sa micsorezi cheltuielile lunare

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro