Comisie de anchetă privind achizitiile și gestionarea stării de urgență

iunie 3, 2020

Majoritatea PSD din birourile reunite ale parlamentului a decis miercuri constituirea unei comisii de anchetă privind achizițiile și gestionarea stării de urgență, generată de pandemia de coronavirus.

Social-democraţii au anunțat încă de săptămâna trecută că vor iniţia, imediat după încetarea stării de urgenţă, o comisie parlamentară de anchetă care să verifice toate achiziţiile făcute de guvernul liberal în perioada crizei create de pandemia cu coronavirus.  

„Vă asigur că, imediat ce starea de urgenţă se va încheia, în Parlamentul României vom iniţia constituirea unei comisii de anchetă care să verifice toate achiziţie publice făcute de guvernul PNL în această perioadă, începând cu cazul de la Giurgiu - unde o firmă, un butic practic, a vândut produse sanitare în valoare de peste 12 milioane de lei, şi continuând cu alte achiziţii suspecte. Toate aceste lucruri vor fi detaliate în comisia de anchetă din Parlamentul României şi vom trimite către organele abilitate toate sesizările făcute", a anunțat miercurea trecută liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, citat de Agerpres. 

El a spus că partidul său „nu va permite sub nicio formă ca, în timp ce românii sunt în dificultăţi economice serioase, în timp ce mor din cauza acestui blestemat de virus, unii să se înfrupte şi să fure din banii românilor, în speţă guvernul", motiv pentru care „vom fi extrem de eficienţi şi de agresivi cu privire la audierile din aceste comisii, imediat ce starea de urgenţă se va încheia".

Curtea Constituţională a declarat neconstituțională ordonanța de urgență a guvernului prin care se modifică acte normative cu impact asupa achizițiior publice, din alte motive decât cele pentru care a fost sesizat de Avocatul Poporului. 

CCR i-a imputat guvernului că a adoptat ordonanța fără avizul Consiliului legislativ, așa cum, de altfel, i-au reproșat PSD și Pro România, în timp ce Avocatul Poporului, care a sesizat Curtea cu excepția de neconstituționalitate, i-a imputat guvernului că instituie o nouă abatare disciplinară pentru judecătorii care constituie completele pentru achiziții publice, discriminându-i în raport cu ceilalți judecători și că intervine asupra statutului judecătorilor, reglementat printr-una din legile justiției, asupra cărora referendumul din 2019 a stabilit că guvernul nu poate interveni prin ordonanțe de urgență.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.23/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achiziţiilor publice este neconstituţională, în ansamblul său. Pentru pronunţarea acestei soluţii, Curtea a constatat că actul normativ supus controlului de constituţionalitate a fost adoptat cu încălcarea exigenţelor legale şi constituţionale referitoare la solicitarea avizului Consiliului Legislativ şi al Consiliului Superior al Magistraturii", transmite Curtea Constituțională.

Ordonanța și-a propus să adopte, în regim de urgență „măsuri urgente pentru simplificarea procedurilor de achiziții publice și, totodată, pentru inițierea primilor pași către transformarea digitală a acestora”, spunea guvernul la momentul publicării sale în Monitorul Oficial. 

Guvernul a adoptat, într-o singură ședință, 25 de ordonanțe de urgență, premierul Ludovic Orban spunând că emiterea lor s-a făcut „în deplină transparenţă", în vreme de reprezentanții opoziției, dar și Avocatul Poporului au criticat demersul și au anunțat că vor sesiza Curtea Constituțională. Ordonanțele de urgență au fost adoptate înainte ca guvernul Orban să fie demis prin moțiune de cenzură.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro