CNA ascunde adevarul despre rezultatele referendumului cianurii!

ianuarie 30, 2013

Ieri, 29 ianuarie 2012, un grup de sapte activisti ai Campaniei Salvati Rosia Montana a desfasurat o actiune de protest in fata cladirii Comisiei Nationale a Audiovizualului. Activistii reclama faptul ca CNA nu a sanctionat, conform obligatiilor legale, operatorii de televiziune care au transmis informatii false si contrare rezultatelor referendumului cianurii din data de 9 decembrie 2012 si a permis, astfel, expunerea romanilor la dezinformare.

Actiunea Campaniei Salvati Rosia Montana vine ca urmare a lipsei de raspuns din partea CNA la numeroasele sesizari inregistrate de cetatenii Romaniei prin care acestia reclamau Antena 3, B1TV si Realitatea TV pentru transmitere de informatii false despre rezultatele referendumului privind repornirea mineritului in Apuseni din 9 decembrie 2012, referendum invalidat conform rezultatelor oficiale ale Biroului Electoral Judetean Alba.

Incepand cu orele 9.30, activistii s-au legat in fata institutiei cu lanturi si sisteme de blocare de o instalatie de metal si au afisat bannere, reclamand faptul ca CNA a ascuns romanilor adevarul despre Rosia Montana. De asemenea, ei au adus membrilor Comisiei Nationale a Audiovizualului o diagrama cu diametrul de un metru jumatate, reprezentand rezultatele reale ale referendumului cianurii, invalidat de neintrunirea cvorumului prezentei la vot a localnicilor.

Dupa aproximativ o ora si jumatate, presedintele CNA, dna. Laura Georgescu, a dat curs solicitarii activistilor de a purta o discutie transparenta, in strada si nu in spatele usilor inchise despre revendicarile acestora si solutionarea lor. Solicitarile tinerilor au fost aceleasi cuprinse in sesizarile inaintate inca din luna decembrie Comisiei, si anume:

- sanctionarea corespunzatoare a radiodifuzorilor pentru incalcarea prevederilor Legii audiovizualului si a continutului audiovizual;
- obligarea celor trei radiodifuzori la recunoasterea publica a faptei de a fi transmis in mod repetat informatii eronate referitor la referendumul din judetul Alba din data de 9 decembrie 2012; Revenirea asupra subiectului in prime - time cu prezentarea datelor corecte si obiective.

Dna Laura Georgescu a declarat public ca sesizarile vor fi introduse pe ordinea de zi a sedintei comisiei din 31 ianuarie 2013, iar revendicarile activistilor vor fi luate in discutie in cadrul aceleiasi sedinte. Protestul s-a incheiat cu inmanarea catre presedintele CNA a diagramei cu rezultatele reale si oficiale ale referendumului.

Evenimentul electoral Referendumul Apuseni, desfasurat in data de 9 decembrie 2012, pe tema redeschiderii minei de la Rosia Montana, s-a finalizat cu neintrunirea cvorumului de prezenta a localnicilor la urne, astfel incat a fost invalidat de Biroul Electoral Judetean: doar 43,2% dintre cetatenii cuprinsi in listele de votare s-au prezentat la urne, dintre acestia, 62,45% au votat pentru reinceperea mineritului, 35,9% pronuntandu-se impotriva. Rezultatul referendumului a demonstrat ca nu exista in zona o sustinere publica in favoarea redeclansarii mineritului, si cu atat mai putin vreuna pentru Proiectul RMGC

Cu toate acestea, citand surse informale si nelegitime, Antena 3, B1TV si Realitatea TV au transmis la toate stirile din 9 si 10 decembrie ca Referendumul Apuseni a fost validat si ca oamenii au votat pentru exploatarea de la Rosia Montana. Cele trei televiziuni au incalcat prevederile Legii audiovizualului si a continutului audiovizual, neprezentand denumirea celor care au realizat sondajul, perioada in care sondajul a fost realizat sau dimensiunea esantionului si marja maxima de eroare.

“Avem motive clare sa credem ca, asa cum televiziunile private au incercat sa intoarca rezultatul referendumului in sprijinul companiei miniere Rosia Montana Gold Corporation, cumparatorul lor de publicitate, la fel si CNA a gasit sa isi vanda integritatea aceluiasi client cianurist.”, a declarat Ionut Brigle, unul dintre activistii prezenti la protest.

“Incalcarile comise de cele trei televiziuni sunt foarte grave. Dar si mai grav este faptul ca CNA, institutia constituita pentru a apara dreptul cetatenilor la o informare corecta, nu numai ca ar fi trebuit sa solutioneze pe litera legii reclamatiile, aplicand sanctiuni dezinformatorilor, ci ar fi trebuit sa se autosesizeze in cazul acestor incalcari flagrante. Noi suntem aici sa reclamam faptul ca membrii CNA nu isi respecta obligatiile legale fata de cetatenii pe care institutia ii serveste si ca incalcarile privind dezbaterea subiectului Rosia Montana sunt de prea mult timp ignorate de monitorizarea comisiei.”, a declarat Raluca Dan, din partea Campaniei Salvati Rosia Montana.

De-a lungul timpului, Comisia Nationala a Audiovizualului a fost sesizata de nenumarate de ori pentru incalcari ale legii pe tema Rosiei Montane. Televiziunile au fost reclamate pentru cenzurarea actiunilor Campaniei Salvati Rosia Montana si a neprezentarii vocii sale catre publicul larg, ca principala opozitie la adresa proiectului minier al companiei Rosia Montana Gold Corporation. Au fost reclamate, de asemenea, campanii si spoturi publicitare mincinoase ale companiei RMGC despre Rosia Montana si emisiuni platite spre a prezenta puncte de vedere unilaterale, menite sa manipuleze opinia publica.

In ciuda faptului ca acuzatiile s-au dovedit pertinente si legitime, CNA nu a aplicat sanctiuni eficiente si legale pentru televiziuni, ele rezumandu-se de fiecare data la avertismente. CNA a fost, prin urmare, in egala masura culpabila pentru dezinformarea constanta a opiniei publice asupra subiectului Rosia Montana si pentru influentarea pe tema unui subiect aflat in continua dezbatere politica si economica.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro