Ce procesoare sunt folosite pentru servere?

decembrie 19, 2021

Când te gândeşti la un server te gândeşti la putere de procesare foarte mare, la o arhitectură deosebită, care nu se compară cu una pe care o vezi la un calculator oarecare. Un server are nevoie în primul rând de un procesor puternic, cu cât mai multe nuclee şi o frecvenţă cât mai mare ca să permită virtualizare şi multitasking, să suporte procesarea rapidă a cererilor venite de la computere client. Un procesor simplu nu va putea face faţa niciodată pe un server, de aceea un calculator obişnuit nu e recomandat să fie folosit niciodată pe post de server pentru clienţi multipli.

Frecvenţă de până în 4Ghz şi peste 12 nuclee pentru performanţe bune

Orice procesor care atinge 4GHz va fi excelent pentru un server. Pe lângă frecvenţă, care ar trebuie să fie situată cel puţin la 3GHz pentru a nu interveni probleme de procesare, va fi bine să avem procesoare cu multe nuclee, până la 12-16 nuclee, minim 6 nuclee. Cu cât ai un procesor mai puternic, cu atât vei avea şi o viteză de calcul mai mare, timpi de reacţie mai buni. E important şi Cache-ul, folosit de procesor pentru a oferi acces mai rapid la instrucţiuni şi date între procesor şi RAM. Ar trebui să te intereseze L1 şi L2, L1 dacă vrei ceva mai rapid, L3 dacă vrei ceva mai spaţios, dar mai lent.

De ce ai nevoie de asemenea procesoare? Pentru a putea rula mai multe aplicaţii fără lag şi fără probleme mai ales la accesori multiple ale serverelor, pentru a putea avea virtualizare şi mai multe maşini virtuale care rulează simultan. Plus că, dacă ai foarte mulţi clienţi vei avea nevoie neapărat de procesoare puternice în servere ca să poată „rezolva” rapid toate cererile venite şi să nu apară lag şi probleme în utilizarea datelor şi informaţiilor.

Intel, AMD, NVIDIA şi Ryzen, branduri de procesoare recomandate pentru servere

Cele mai populare procesoare pentru servere sunt cele de la Intel, Intel Xeon (inclusiv pentru serverele refurbished) E3, E5, cu memorie ECC, dar nici AMD nu se lăsă mai prejos şi are procesoare speciale pentru servere, seria EPYC. AMD a mai avut şi seria Opteron, cu primul procesor ce implementase setul de instrucţiuni AMD64.

Seria EPYC funcţionează în două configuraţii, de 1 socket sau de 2, procesoarele au 128 de benzi PCIe şi 8 controllere de memorie DDR4.

Procesoarele de la Razer sau NVIDIA sunt la fel de bune pentru servere, NVIDIA are deja anunţat în 2021 Grace, primele procesoare ARM pentru servere.

Contează şi brandul, dar la servere contează foarte mult ce îţi oferă în mod real respectivul procesor. E mai puţin important ce scrie pe el, sunt importante strict caracteristicile tehnice la care te aştepţi şi care îţi vor fi utile sau nu în funcţie de arhitectură gândită.

Dacă ai foarte mulţi clienţi care vor să acceseze un server vei învesti în procesoare extrem de puternice şi de capabile, precum ultimele Intel Xeon, iar dacă ai doar un server pentru acasă mai simplu e suficientă şi o variantă mai simplă de la Intel, de exemplu. În companiile mari doar procesoarele de top şi cu o serie de caracteristici extrem de puternice vor fi utilizate pentru cele mai bune performanţe şi pentru comunicare foarte bună server-client.

 

 

Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro