CCR anulează HG privind data alegerilor. Algerile vor avea loc peste termen

Curtea Constituțională a publicat miercuri motivarea la decizia de respingere a sesizărilor președintelui și guvernului împotriva legii care oferă Parlamentului controlat de PSD dreptul de a stabili data alegerilor parlamentare.

CCR a decis, potrivit motivării făcute publice miercuri, că hotărârea prin care guvernul a stabilit că pe 6 decembrie vor avea loc alegeri parlamentare își va înceta efectele odată cu intrarea în vigoare a legii ce va fi adoptate de parlament.

Mai mult, CCR stabilește că „alegerile parlamentare vor avea loc peste termen, aşadar, într-un termen de cel mult 3 luni de la expirarea mandatului de 4 ani al Camerelor”.

Mandatul actualului Parlament expiră pe 20 decembrie.

Judecătorii au decis pe 29 septembrie, cu majoritate de voturi, că cele două sesizări sunt neîntemeiate. Curtea Constituţională a amânat în mai multe rânduri dezbaterea pe sesizările privind actul normativ.

Pe 17 august, Klaus Iohannis a atacat legea la CCR și a cerut să se constante neconstituționalitatea actului în ansamblul său.

Simultan cu şeful statului, şi Guvernul a atacat legea la Curte, în condiţiile în care premierul Ludovic Orban afirma în 28 iulie, încă de la adoptarea legii, că parlamentarii se află în conflict de interese, în condiţiile în care îşi pot prelungi cât mai mult posibil mandatul şi anunţa că specialiştii analizează temeiuri de atacare la Curtea Constituţională.

Pe 27 iulie, Senatul a adoptat ca prim for sesizat, proiectul de lege care prevede ca data alegerilor parlamentare să fie stabilita de Parlament și nu de către Guvern. În aceeași zi, Camera Deputaților a adoptat inițiativa legislativă, ca for decizional.

Legea declarată constituțională de CCR nu este încă în vigoare. Președintele Klaus Iohannis nu a promulgat-o încă. Șeful statului are la dispoziție zece zile să decidă dacă o promulgă sau o trimite Parlamentului la reexaminare.

Conform legislației în vigoare, Guvernul este cel care stabilește data alegerilor, iar aducerea la cunoștință publică a datei alegerilor se face cu cel puțin 90 de zile înainte de ziua votării, prin publicarea in Monitorul Oficial al României a hotărârii Guvernului privind data alegerilor.

Guvernul Orban a emis deja hotărâre de guvern prin care alegerile parlamentare sunt convocate pentru 6 decembrie 2020.

 

 

Sursa: europalibera.org