Cătălin Predoiu: La un moment dat, România va fi o ţară liberă de interlopi

iulie 10, 2020

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a afirmat, joi seară, că prin colaborarea dintre instituțiile interne și cele internaționale, el este optimist că România va ajunge, la un moment dat, să nu mai fie afectată de interlopi sau trafic de persoane.

„S-a terminat. Ceea ce a început de câteva luni de zile va continua până la stârpirea completă a acestui fenomen. Ştiu că pare iluzoriu, dar, da, eu cred că la un moment dat România va fi o ţară liberă de interlopi, o ţară liberă de trafic de persoane, o ţară liberă de trafic de minori, de abuzuri sexuale şi de toate aceste grozăvii. (...)

Am lucrat în ultimele luni şi voi lucra în continuare, împreună colegii de la Ministerul Public, de la Ministerul de Interne, colegi din străinătate - avem alături de noi Ambasada SUA, care aduce expertiză în acest domeniu, avem colegii din Uniunea Europeană. Toată lumea vrea să ajute România să scape de acest flagel şi să se ajute pe ei, pentru că e vorba de un flagel global, de un flagel care face victime peste tot", a precizat Cătălin Predoiu în cadrul unei emisiuni la Realitatea Plus, citat de Agerpres.

El a promis o intervenție în forță, pentru că a subliniat că este inadmisibil ca la atâția ani de la aderarea la Uniunea Europeană să mai existe copii și femei abuzați de asemenea indivizi.

„Deja sunt lucruri în mişcare. (...) Se va intra cu buldozerul, cu lama, până la rasul solului. În câţiva ani în România nu trebuie să mai vorbim de copii care sunt abuzaţi, de femei care sunt abuzate, de sclavi", a afirmat Cătălin Predoiu.

Ministrul a susţinut că problemele se pot rezolva rapid, prin intermediul instituţiilor interne cu atribuţii în domeniu, inclusiv prin cooperare judiciară internaţională.

„Avem tot aparatul. Trebuie însă, ceea ce nu s-a făcut până mai acum vreun an de zile, în loc să oprim şi să punem acest aparat în debara, în garaj, trebuie să-i dăm drumul să funcţioneze", a spus ministrul Justiţiei.

România este una dintre principalele surse de oameni traficați pentru sex sau muncă în Europa, arată un raport al Departamentului de Stat al SUA.

Pentru al doilea an la rând, România rămâne un punct nevralgic al Europei – principală sursă de export de persoane traficate în scopuri sexuale sau pentru a fi exploatate la muncă, arată raportul privind traficul de persoane în 2020, al Departamentului de Stat al SUA.

Raportul Departamentului de Stat arată că numărul anchetelor DIICOT pentru trafic de persoane este în scădere (532 de dosare în 2019, față de 695 în 2018), la fel cele ale celorlalte parchete. Instanțele condamnă tot mai puțini traficanți de persoane – 120 în 2019, de la 222 în 2017.

Raportul SUA menționează scandalosul eșec din dosarul Țăndărei, unde 25 de persoane acuzate de trafic de persoane au fost achitate, pentru că au fost judecate pe o lege care le era mai favorabilă, iar infracțiunile se prescriau mai rapid. Rețeaua de traficanți fusese prinsă de polițiștii români și britanici într-o anchetă din 2009-2010, fiind acuzată că a recrutat sute de copii romi din sudul României, pe care îi trimitea la cerșit și furat în Marea Britanie.

Raportul mai arată că deseori procurorii îi pun sub acuzare pe suspecții de trafic de persoane pentru infracțiuni mai mărunte, precum proxenetism.

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro