Bulgaria: Moțiunea de cenzură împotriva guvernului Borisov a picat

iulie 21, 2020

Guvernul de centru-dreapta condus de Boiko Borisov în Bulgaria a supraviețuit marți moțiunii de cenzură depusă de opoziție, în frunte cu socialiștii președintelui Rumen Radev. Moțiunea a venit pe fondul protestelor de amploare și a acuzațiilor că Borisov nu a reușit, în cei peste zece ani de când conduce executivul, să stopeze corupția endemică.

A fost cea de-a cincea moțiunea de cenzură care pică din 2017 de când actualul guvern se află la putere.

Mii de bulgari au protestat în ultimele două săptămâni împotriva premierului Boiko Borisov și a procurorului-general Ivan Geshev. Câteva sute s-au aflat și în fața Parlamentului în timpul dezbaterii moțiuni de cenzură și au scandat: „Mafia", „Demisia" sau „Borisov e o rușine".

La final, 124 de deputați au votat împotriva moțiunii de cenzură, cu 102 voturi pentru, în timp ce 11 aleși s-au abținut.

Borisov nu a fost prezent la dezbaterea moțiunii deoarece a participat la summitul liderilor europeni de la Bruxelles care s-a încheiat abia marți dimineață cu un acord privind pachetul de redresare economică și bugetul multianual al Uniunii Europene.

Coaliția de guvernare format din partidul conservator al lui Borisov (GERB) și două formațiuni naționaliste urmează să discute o ieșire din actuala criză politică, potrivit deputatului Valeri Simeonov.

Bulgaria este una din cele mai sărace și corupte state din Uniunea Europeană, potrivit Transparency International.

Borisov a făcut o primă mutare deja înainte de votul din Parlament, când a remaniat ocupanții portofoliilor de la Interne, Economie și Finanțe într-o tentativă de calma situația.

Cel de-al treilea mandat de patru ani pe care Borisov îl are în fruntea executivului bulgar se va încheia în martie 2021.

Mii de persoane, în special tineri, au protestat timp de 13 zile consecutive în capitala Sofia, dar și în multe orașe de provincie, împotriva a ceea ce numesc favorizarea de către guvern a oligarhilor puternici din spatele scenei.

Protestele au fost generate de o percheziție desfășurată de Parchetul General pe 9 iulie asupra administrației prezidențiale.

Secretarul președintelui pentru afaceri juridice și anticorupție și consilierul pentru apărare au fost reținuți pentru audieri, iar birourilor lor au fost percheziționate ca parte a două dosare diferite privind trafic de influență și dezvăluirea de secrete de stat.

Perchezițiile au generat revoltă publică și au adus mii de persoane pe străzile din capitala Sofia pentru a condamna perchezițiile văzute drept un atac al guvernului și al procurorului general asupra președintelui Radev.

Rumen Radev a răspuns, după două zile, prin a cere demisia guvernului și a procurorului general.

Perchezițiile la sediul președinției au fost făcute după ce Radev a spus că Serviciul Național de Protecție (NSO), responsabil de protejarea președintelui, premierului și a altor oficiali de rang înalt, ar trebui să înceteze să îl mai protejeze pe Ahmed Dogan, președintele onorific al Mișcării pentru Drepturi și Libertăți (DPS).

Dogan este una dintre cele mai puternice persoane din Bulgaria, iar multă lume este de părere că DPS, un partid majoritar etnic turc, controlează sistemul juridic național, inclusiv parchetul general.

Protestatarii mai sunt revoltați că membrii ai NSO i-au îndepărtat pe oamenii veniți să facă plajă în apropierea reședinței de vară a lui Dogan, cu toate că plaja era una publică. Accesul la respectiva plaja a fost reluat pe 11 iulie ca urmare a presiunilor făcute de formațiunea de opoziție Bulgaria Democrată.

Protestele vin pe fondul tensiunilor în creștere dintre președintele Radev (socialist) și guvernul de centru-drepta condus de Boiko Borisov (GERB) înainte de alegerile generale din martie 2021.

Radev l-a criticat în mod repetat pe Borisov pentru eșecul de a face reforme pentru stoparea corupției endemice și a atacat procurorii pe care i-a acuzat că își selectează dosarele și are înțelegeri ascunse cu guvernul.

Borisov, care este prim-ministru fără întrerupere din 2009, a respins orice demisie a cabinetului pe care îl conduce.

 

 

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro