Abuzul asupra copilului, fizic sau emotional, are consecinte dramatice asupra dezvoltarii psiho-sociale ulterioare

noiembrie 22, 2010

Dintre cele 11.686 de cazuri de abuz inregistrate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului in 2009, 1.326 au reprezentat abuz fizic, 1.151 abuz emotional, 572 abuz sexual si 8.101 cazuri de neglijare in familie. La nivel national, exista o predilectie a abuzului asupra copilului in regiunile nord-est (607 cazuri de abuz din 3040 reprezentand totalul cazurilor de abuz raportate in anul 2009), si respectiv sud-est (548 de cazuri). In cadrul centrelor de consiliere ale Salvati Copiii sunt inregistrate peste 350 cazuri pe anul 2010: 88 abuz emotional, 53 abuz fizic, 34 abuz sexual, 21 neglijare in familie, 14 trafic sau risc de trafic si 140 alte tulburari comportamentale.

Pe 19 noiembrie, cand la nivel international este marcata Ziua Mondiala de Prevenire a Abuzului asupra Copiilor, Organizatia Salvati Copiii Romania trage un semnal de alarma asupra repercusiunilor severe pe care abuzul asupra copilului le are asupra intregii dezvoltari psiho-emotionale ulterioare. „Atunci cand sunt in mod frecvent confruntati cu situatii de abuz, copiii devin retrasi, nesiguri, lipsiti de incredere in sine si in ceilalti, au un randament scolar scazut si manifesta dificultatii de comunicare cu cei de aceeasi varsta pe care ii evita ori fata de care devin agresivi.” declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Salvati Copiii.

În decursul celor doua decenii de activitate in Romania, Organizatia Salvati Copiii a creat si dezvoltat servicii specializate pentru copii victime ale violentei si familiile acestora, precum si pentru copii cu risc de a dezvolta o tulburare de sanatate mintala. Primii pasi parcursi in dezvoltarea serviciilor au fost imbunatatirea competentelor profesionistilor din sistemele de sanatate si educatie (psihologi, psihiatri, medici de familie si medici pediatri, educatori si consilieri scolari), cu privire la identificarea, evaluarea si interventia in cazul copiilor si adolescentilor victime ale abuzului, cu risc sau diagnosticati deja cu probleme de sanatate mintala, si dezvoltarea de materiale educationale destinate profesionistilor si publicului larg.

Salvati Copiii Romania a demarat in 2003 o serie de campanii impotriva violentei asupra copilului, avand ca mesaj „Bataia nu e rupta din rai”. Cel mai important rezultat al acestei campanii a fost introducerea in Legea 272 din 2004 a articolului 90, care prevede interzicerea prin lege a oricarei forme de pedeapsa corporala si tratamente umilitoare aplicate copilului. Campania impotriva violentei asupra copilului a fost relansata si in anii urmatori cu mesajul „Violenta naste violenta”. Începand cu anul 2007, anual, in cadrul campaniei au loc cursuri de pregatire (acreditate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului) pentru specialistii care lucreaza cu copii, in educatia pozitiva.

Din 2008, Organizatia Salvati Copiii, in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii. Tineretului si Sportului, implementeaza proiectul national "Tinerii impotriva violentei", al carui obiectiv major este reducerea incidentei violentei asupra copiilor in mediul scolar. Pentru perioada noiembrie 2010 – septembrie 2011, Salvati Copiii isi propune informarea si educarea a 13.200 elevi din intreaga tara prin intermediul cadrelor didactice formate; realizarea unui Caiet al elevului pe baza informatiilor prezentate in suportul de curs al programului anti – violenta; realizarea unui Ghid de buzunar cu informatii destinate dezvoltarii personale a copilului si prevenirii situatiilor de violenta precum si desfasurarea de workshop-uri cu parinti, profesori, voluntari, copii si consilieri scolari.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro