7 mituri despre incontinenta urinara

februarie 26, 2014

Poate nu stiti ce este incontinenta. Ei bine, acest cuvant provine din latinescul ,,incontinens" si inseamna in traducere libera ,,a nu tine inchis in sine". Pe scurt, incontinenta inseamna scurgerea involuntara de urina si/sau materii fecale.

Subiect tabu sau nu, aceasta afectiune poate aparea la orice varsta, atat la barbati, cat si la femei. In zilele noastre, medicina priveste aceasta afectiune ca o problema de sanatate si cauta sa o trateze ca atare.

Cauzele aceste afectiuni sunt multiple. Nu vom intra in amanunte. Printre acestea se numara: sarcinile multiple, obezitatea, medicatia cu diuretice, bolile psihice (Alzheimer, Parkinson), prostata (la barbati) sau interventiile chirurgicale.

Mituri despre incontinenta urinara:

  1. Incontinenta este o boala. Adevarat/Fals: incontinenta nu este o boala in sine, ci o stare ce insoteste diverse boli. Aceasta apare foarte des ca un simpton al unei boli sau in timpul unor schimbari temporare a starii corpului (ex: sarcina). In fapt, incontinenta este o stare cronica foarte raspandita in societate si cu efecte neplacute asupra vietii sociale.
  2. Incontinenta afecteaza mai multe femei decat barbati. Adevarat: din punct de vedere statistic o femeie din 4 si un barbat din 8 sunt afectati de aceasta afectiune in diferite etape ale vietii.
  3. Incontinenta afecteaza doar persoanele in varsta. Fals: chiar si persoanele tinere sunt afectate de aceasta afectiune, indiferent de sex. Sa luam spre exemplu tot sarcina: o femeie care a dat nastere a trei copii este predispusa mult mai usor decat o femeia care a nascut o singura data.
  4. Capacitatea totala a vezicii urinare este de 3 litri. Fals: Vezica urinara are o capacitate de aproximativ 400-700 ml, iar in cazuri exceptionale se poate umple cu maxim 1.5-2 litri de urina. Din pacate, foarte multa lume nu stie acest lucru si nu isi cunoaste organismul.
  5. Exercitiile pot imbunatati controlul asupra vezicii urinare. Adevarat: exercitiile regulate care pun in miscare muschii pelvieni pot imbunatati controlul asupra vezici urinare, lucru care se dovedeste eficient in situatii de ,,urgenta", cum ar fi cand stranutati, tusiti sau radeti.
  6. Incontinenta din timpul sarcinii sau in perioada lauziei nu poate fi tratata. Fals: Schimbarile hormonale din timpul sarcinii, precum si largirea utreului pot influenta aparitia incontinentei, afectiune care va disparea imediat dupa ce corpul se reface si incepe sa functioneze normal.
  7. Copiii pot suferi de incontinenta. Adevarat: Udatul patului este un lucru normal pana la o anumita varsta (pana la 5 ani). Dupa varsta de 5 ani devine o problema daca copiii sufera de tulburari si uda patul atat noaptea (enureziul nocturn), cat si ziua.

Pentru a va adapta mai usor cu aceasta afectiune avem cateva sfaturi utile: beti cat mai multe lichide, tineti o dieta echilibrata care sa va asigure un tranzit intestinal normal, mentineti un control asupra greutatii corporale si o igiena zilnica corespunzatoare.

 

 

 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro