5 mituri despre hipnoterapie. Busted de catre psiholog Aida Ivan

iunie 24, 2019

 

Pentru o perioada indelungata, psihologia a fost una dintre materiile de studiu interzise in Romania. In timp ce in Occident se obtineau progrese fantastice in cercetarea si descoperirea unor noi modalitati terapeutice, la noi totul era acoperit de un val de ignoranta asupra acestui subiect. O data cu Revolutia, psihologia a inceput sa prinda contur, iar psihoterapia a inceput sa fie predata. Cu timpul, diversele scoli teoretice au inceput sa isi dezvolte modalitatile prin care sa obtina rezultatele terapeutice dorite, iar printre acestea se numara si hipnoterapia, intalnita si drept hipnoza clinica sau hipnoza ericksoniana.

In momentul in care un psihoterapeut aminteste posibilitatea de aplicare a acestei tehnici, multi oameni se sperie ca de un dragon cu sapte capete. Insa, daca vei citi mai departe acest articol vei putea ajunge la concluzia ca acest dragon se va transforma intr-un cal alb capabil sa te poarte acolo unde ai nevoie. Am strans pentru voi cele mai comune mituri despre hipnoza si vom explica pentru fiecare in parte care este, de fapt, realitatea.

psiholog-psihoterapeut Aida Ivan. Sursa foto pixabay

Mitul 1 – daca raman captiv in hipnoza?

 

Cea mai apropiata comparatie cu acest lucru este daca ramai captiv in somn sau in imaginatie. Chiar si daca dormi timp de 12 ore la un moment dat tot te trezesti, iar acelasi lucru se intampla si cu hipnoza. Chiar si in autohipnoza tu iti vei mai continua firul povestii pe care a construit-o in transa, dar vei putea reveni la starea de veghe fara nici o problema.

 

Mitul 2 – in timpul hipnozei iti pierzi cunostinta si nu iti vei aduce aminte de nimic

 

Gradul transei poate sa difere, de la o transa usoara pana la una profunda comparabila cu somnul insa, nu pierzi contactul cu realitatea. Hipnoza te ajuta sa te focusezi mai mult pe lumea interna a ta. Cat despre amintirea faptelor care s-au petrecut in timpul transei, lucrurile vor reveni la normal in mod natural, amnezia instalandu-se doar daca terapeutul sugereaza acest lucru si daca tu alegi sa uiti.  

 

Mitul 3 – hipnoza spala creierele

 

Oricat de spectaculos ar suna acest lucru, hipnoza nu are aceasta capacitate deoarece in starea de transa nu faci nimic din ceea ce inconstientul tau nu doreste sa faca. Numai in filme este posibil sa se intample acest lucru in timpul spectacolelor grandioase cu oameni din public care erau hipnotizati si pusi sa cotcodaceasca. Asadar, nu trebuie sa iti faci probleme ca vei fi spalat pe creier. Sub nicio forma nu  vei putea fi controlat exact. In transa esti ghidat, tu alegi cum

 

Mitul 4 – nu oricine poate sa fie hipnotizat

 

Ca orice trasatura umana, si gradul de sugestabilitate difera de la o persoana la alta. Exista oameni care sunt mai usor de hipnotizat, iar altii putin mai greu dar nu exista persoane care sa nu poata fi hipnotizate. Acest lucru se datoreaza faptului ca organismul uman este obisnuit cu starea de transa chiar daca noi nu ne dam seama de acest lucru. Chiar si atunci cand iti concentrezi atentia pe un singur lucru, fara a baga de seama distractiile mediului inconjurator, tot o stare de transa este.

Asadar, din punctul nostru de vedere, chiar daca starea de transa se instaleaza mai greu acest lucru nu inseamna ca nu toata lumea poate sa fie hipnotizata.

 

Mitul 5 – hipnoterapia blocheaza adictiile

Hipnoza este intr-adevar un instrument menit sa te ajute sa rezolvi anumite probleme insa, nu este un buton care sa stearga tot ceea ce nu este bun pentru tine. Adictiile ca si multe alte aspecte care ne consuma au radacini emotionale vechi si nu se pot rezolva intr-o singura sedinta de hipnoterapie.

Este nevoie de perseverenta, de schimbarea treptata a obiceiurilor si sa iti doresti sa faci anumite schimbari in viata ta. Nu este posibil sa te bazezi exclusiv pe ajutorul din exterior fara ca tu sa nu faci nimic intrucat hipnoza nu este o magie care sa te ajute sa rezolvi toate problemele in cateva minute ca si cand nu ar fi existat niciodata.

Psiholog Aida Ivan

Comunicat preluat de pe LivePr.ro  » 5 mituri despre hipnoterapie. Busted de catre psiholog Aida Ivan

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro