39,887 miliarde de euro

februarie 13, 2013

Totusi, 39,887 miliarde de euro. 39,887 miliarde de euro pentru Romania. Din bugetul UE, intre 2014-2020 pe programe de dezvoltare. Eu, ca economist, nu cunosc dezamagirea, ori multumirea, ci doar nelinistea. Nelinistea cred ca doar ea este constructiva. Daca este sa privesc spre felul in care sunt percepute aceste bugete venite de la UE, inteleg ca nu mai este nimic de facut.

Perceptia in Romania este ca aceste fonduri sunt cu dedicatie, ca din aceste fonduri se vor hrani numai cei anume invatati cu jongleriile financiare. Repet: daca vorbesc de perceptie. Ori, daca vorbesc in termeni de perceptie, nelinistea aceasta nu-mi este de folos.

Daca traim doar din perceptii insa nu vom face nimic important in Romania. De aceea, ce-ar fi ca aceasta suma, 39,887 miliarde de euro, sa fie pentru prima oara folosita transparent. Aceasta suma, in sfarsit, sa se simta cu adevarat, ca un salt calitativ in economia romaneasca. Și-mi dau seama ca sunt idealista: cat pe pregatiti suntem pentru a folosi aceasta suma judicios, dincolo de orice suspiciune, poate chiar deloc intrerupta de cercetarile Comisiei Europene? Da, nu suntem deloc pregatiti. Institutiile noastre nu au cum sa penduleze intre sentimente, multumire-dezamagire, de data aceasta trebuie sa functioneze la randament maxim.

Am gresit destul!, spunem, si cu toate astea aratam ca: nu-i destul! Vin alti politicieni la Putere si iau fraiele spre a gresi iarasi si suspiciunea iarasi se inteteste. As vrea ca cetatean sa aflu cum se vor folosi acesti bani, as vrea ca cetatean ca acesti bani sa nu mai vorbeasca limba vreunui partid, sa nu mai dea de gandit si cercetat presei. Sa stie si Țara Oasului, si Teleormanul, si Aradul, si Tulcea cine si cum vor cheltui acesti bani.

Nelinistit si creator ca cetatean, as crea un site, cel mai simplu site, nu unul de miliarde de lei. Site-contoar unic, care sa porneasca o data cu primele alocari de bani si care sa inregistreze in semn invers cat de mult am absorbit din acesti bani. Ca o numaratoare inversa.

Stiu, veti spune, exista monitorizari-informatii pe site-urile ministerelor. Nelinistit si creator, mi-e frica de birocratie si mi se pare, oare doar mie?, ca ACUM este un nou start si un astfel de start este de neratat.

Dincolo de sentimente, putem avea minte destula sa intelegem ce-nseamna aceasta suma? S-o regasim, simbolic macar, in imbunatatirea vietii noastre de fiecare zi? Este capabil de un asemenea gest de forta guvernul Ponta Doi, sau orice numar o fi el? Nici multumire, nici dezamagire. Nelinistea aceasta de data aceasta nu este creatoare. Asteapta masuri pragmatice. Dupa cum a fost impartit bugetul Romaniei, ma nelinisteste bugetul acesta venit de la UE. Fiindca nu este vreo banda desenata si nici un breaking news. Este parte din soarta noastra ca natiune pe vreme de criza economica si, implicit, morala. Putem sa numaram de la 39,887 miliarde de euro invers, fara sa trisam?

Andreea PAUL

Vicepresedinta PDL,
Deputat de Tara Oasului, Satu Mare

 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro