Traditii de Paste, explicate

august 8, 2017

V-ati intrebat vreodata de unde a aparut iepurasul de Paste? Afla mai multe lucruri despre traditiile acestei sarbatori presarata de bunatati din ciocolata si cosuri cadou de pe GiftIdea.ro minunate.

Pentru crestini, Pastele este o sarbatoare profund religioasa, sarbatorind ziua in care Iisus a inviat din morti dupa ce a fost rastignit pe cruce. Pastele a devenit, intre timp, o sarbatoare comericala, plina de iepuri de ciocolata, cosuri pentru Paste decorate si oua colorate. Mai exista si iepurasul de Paste, care lasa cadouri pentru copiii de pretutindeni.

Unii pretind ca denumirea de Paste vine de la zeita Eostre, o zeita pagana a primaverii si a fertilitatii. Povestile din folclor, spun ca, Eostre a gasit o pasare inghetata, pe moarte si a transformat-o intr-un iepure pentru ca blana sa ii tina de cald. Pasarea, desi a fost transformata in iepure, a continuat sa faca oua. Intr-o alta versiune a povestii, iepurele vopseste si decoreaza ouale, pentru a le oferi zeitei Eostre, in semn de loialitate si iubire.

Vopsirea oualelor de Paste isi are radcina adanc in istoria religioasa. Traditiile religioase spun ca, Maria Magdalena este prima persoana care l-a vazut pe Iisus dupa inviere. In timp ce se afla in prezenta unui imparat, a anuntat faptul ca Iiisus a inviat. Ea avea in mana un ou, iar cand imparatul a auzit acest lucru, a spus ca exista atatea sanse sa fi inviat, cam cate ar fi sa devina rosu acel ou. Imparatul nici nu terminase de rostit cuvintele, ca acel ou si-a schimbat culoarea si a devenit un ou rosu, de o culoare stralucitoare.

Pana la Paste sunt cele 40 de zile de post. Crestinii tin post, pentru a se ruga, medita si a se purifica sufleteste dar si trupeste.

De unde a aparut traditia oualelor de ciocolata?

Aceasta traditie a aparut in secolul al 19lea in Franta si Germania, dar apoi si in restul Europei. Pentru a primi oua speciale de Pste, copiilor li se spuneau sa faca cuiburi din palarii sau cosuri, astfel iepurasul de Paste le-ar putea lasa acolo bunatati.

Un alt element specific Pastelui, este mielul. Mielul este traditional, deoarece este un simbol al puritatii si al sacrificiului. Totodata, carnea de miel a fost servita si la Cina cea de Taina, ultima cina a lui Iiisus, impreuna cu apostolii sai. Cina la care, deja se complota pentru ca acesta sa fie predat vandut pentru arginti si rastignit.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro