Știu românii să economisească în mod eficient și pe termen lung?

februarie 21, 2018

Într-o societate orientată către descoperiri tehnologice capabile să revoluționeze piața financiară, așa cum sunt companiile fintech și tehnologia blockchain, românii încă sunt axați pe economisirea în stilul clasic. Plasarea economiilor în forma standard a banilor ținuți în bănci este pe placul românilor, doar o mică parte dintre aceștia preferând fondurile de investiții, acțiunile la termen sau titlurile de stat. Cu o dobândă care sfidează generozitatea din anii trecuți din partea băncilor (acum, valoarea dobânzilor se înscriu între 0,9% și 2,10% comparativ cu 6% și 7% până în 2015), românii încă preferă să rămână fideli practicilor trecutului.

Astăzi, poți împrumuta 2000 euro ușor (lån penge nemt 2000), dar mulți români îngroașă cozile de la bănci în așteptarea plasării banilor cu greu economisiți. Creditarea s-a mutat online, băncile își creează sisteme de asistență robotizată, iar companiile fintech revoluționează piața financiară an după an; cu toate acestea românii nu par deschiși plasării economiilor în metode și instrumente financiare capabile să le pună banii la lucru. Cu toate acestea, rămâne îmbucurător faptul că românii știu că numai economisind se vor pune la adăpost de toate pericolele viitorului.

Românii știu că trebuie să economisească, dar încă nu sunt deschiși către viitorul financiar!

Plasamentele la termen cu un randament mediu, titlurile de stat sau plasarea în depozite și obligațiuni mixte sunt niște instrumente financiare care nu sunt atât de familiar românilor. Deschiderea către nou rămâne în așteptare pentru mulți dintre români, cauza principală a temerilor acestora de a-și plasa economiile în forme avansate de generare de bani fiind legate de necunoașterea detaliată a acestor instrumente financiare și lipsa unor garanții care să se apropie de maximul oferit de către depozitele bancare. O altă cauză este necesitatea plății unor comisioane, taxe și impozite (impozitul pe profit în cuantum de 16%) ceea ce cauzează temeri în rândul românilor.

Românii iubesc să economisească, dar, nu prezintă constanță în economisirea pe termen lung!

Mulți dintre români reușesc să economisească, dar încă nu și-au însușit un comportament financiar orientat către economisire pe termen lung. De aceea, nu există o constanță în ceea ce privește modul în care vor reuși să economisească lunar, ci, mai degrabă, există o capacitate de a pune “niște bani deoparte” o dată la 3 sau 6 luni, iar în unele cazuri, o dată pe an. O astfel de atitudine indică cât se poate de clar că românii nu sunt pregătiți pentru asumarea unor riscuri financiare și că încă nu pot face față unor astfel de probleme financiare (dovadă faptul că multe persoane care au aplicat pentru un credit de consum cu o rată scăzută a dobânzii (forbrugslån lav rente) încă au probleme în ceea ce privește rambursarea).

În ceea ce privește vârsta celor care economisesc, mai degrabă persoanele cu vârsta de peste 35 de ani și categoriile de vârstă de peste 50 de ani sunt interesate în a economisi. Tinerii preferă să-și folosească banii din salarii în alte scopuri (mai degrabă ar împrumuta bani decât să economisească), iar celelalte categorii se gândesc mai degrabă să-și asigure viitorul și “bătrânețile”. Românii, deși mai au multe de învățat în ceea ce privește economisirea pe termen lung, măcar au înțeles că au nevoie de economii pentru o viață cât mai sigură din punct de vedere financiar.

Comunicat preluat de pe LivePr.ro  » Știu românii să economisească în mod eficient și pe termen lung?

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro