Este sigura operatia cu laser pentru ochi ?

septembrie 24, 2015

Operația cu laser efectuată la nivelul ochilor pentru corectarea vederii prezinta anumite riscuri ca in orice tip de operatie. Pentru multe persoane, procedura rapidă are loc fără să creeze probleme și fără să lase urmări grave. Cu toate astea, unii pacienți se confruntă cu urmări nefaste aduse de operația Lasik.

Totusi dupa 25 de ani de la prima operație cu laser pentru corectarea vederii, controversele nu încetează să apară. Pacienții se ridică împotriva autorităților și a oficialilor din industrie, acuzându-i că ignoră apariția afecțiunilor precum boala ochiului uscat, durerile cronice sau alte efecte secundare. Așadar, a primit lumea suficiente informații pentru a putea lua o decizie corectă în cazul optării pentru o astfel de operație?

Ca urmare a presiunii exercitată de către avocații pacienților care au suferit o astfel de intervenție și care susțin că nu au fost suficient informați, Administrația Alimentelor și Medicamentelor (AAM) din Statele Unite a efectuat un studiu pentru a clarifica situația. Totuși, rezultatele preliminare ale acestuia par să facă exact opusul.
Intervenția de tip Lasik elimină un strat din cornee pentru a modifica proprietățile acesteia de refractare a luminii. Din 1996 până în 2000, Morris Waxler a fost șeful secției de Diagnostic și Dispozitive Chirurgicale, care oferă aprobările pentru aparatele laser folosite în cazul intervențiilor la nivelul ochilor. Acesta era la comandă când AAM a dat undă verde primei operații de tip LASIK, în iulie 1998.

Waxler a declarat că aprobarea avea scopul de a opri nenumărate plângeri și să facă ordine în industrie, care era una haotică la acea vreme. Totuși, agenția nu a fost atât de atentă pe cât ar fi trebuit la efectele pe termen lung, precum durerea ochilor.

„Eram foarte presați să știm ce să facem în cazul acestor probleme”, a declarat Waxler. Se presupunea că durerea să persiste pentru câteva luni, cel mult un an. Așadar, acesta s-a gândit că nu ar trebui să facă această informație oficială, publicând-o în vreun raport. Medicii care efectuau astfel de intervenții ar fi trebuit să-și anunțe pacienții că vor suferi dureri timp de câteva luni, lucru ce nu s-a întâmplat.

Carlos Belmonte, un specialist în neuroștiință explică cum nervii de la nivelul corneei nu se recuperează complet după o intervenție de tip Lasik. „Cel mai mare risc este acela că într-un număr mic de cazuri, regenerarea este patologică, și te alegi cu o durere care se dovedește a fi un dezastru.”, a declarat Belmonte.

Sursa: Ziarul Evenimentul

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro